Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytändning på grillen

/
  • Den japanska kryddblandningen shichimi togarashi följt av en asiatiskt inspirerad glaze efter avslutad grillning ger grillat kött en helt ny smakdimension.    Foto: Dan Strandqvist
  • De flesta grönsaker kan hänga med på grillen, men inte så länge. Kraftig aluminiumfolie skyddar mot den starkaste värmen.    Foto: Dan Strandqvist
  • Torkad chili och färska örter i kombination med en rökig glaze ger fin smak åt karréskivorna.    Foto: Dan Strandqvist
  • Hamburgare är aldrig fel på grillen. Men gör hamburgarna själv och räds inte kryddor och grönt.    Foto: Dan Strandqvist
  • Grilla med måtta. Ge saftigt kött yta på öppen grill men eftergrilla under lock med köttet på folie.    Foto: Dan Strandqvist
  • Fläskkarré är trygga köttbitar på grillen. Torr rubb istället för oljig marinad minskar risken för bränt kött.    Foto: Dan Strandqvist

Valborgsmässoafton är lika med grillpremiär för många. Om vädret tillåter, ska tilläggas. Starta säsongen med säkra köttbitar på grillen. Fräscha upp grillkunskaperna och bjud på spännande smaker.

Annons

Gasolgrillare har det förhållandevis bekvämt. Tänd, vänta ett par minuter, och den är klar att användas. När köttet fått färg är det bara att dra ned effekten och på med locket. En kolgrillare måste vara mer förutseende och tända i tid för att få en jämn, gråvit glödbädd.

Kol kan bli ruggigt het och det gäller att kunna styra värmen för att inte köttet ska bli torrt eller rent av svart. Ett par lager grillfolie som läggs i ena kanten blir en trygg reträttplats för både kött och grönsaker. Med locket på bildas en fin röksmak samtidigt som värmen tränger in i köttet.

Oavsett grill är öppen eld det största problemet. Fett från köttet i kombination med oljiga marinader förvandlas till öppna lågor när de rinner ned bland heta kolbitar eller lavastenar. Väljer man en rubb i stället minskar brandrisken. Rubb är en kryddblandning som gnids in i köttet en stund innan grillning. Innan köttet serveras kan det penslas in med en oljebaserad glaze, och som även kan fungera som sås till rätten.

Vill man sticka ut lite extra och väljer japanska shichimi togarashi, en chilibaserad kryddblandning. Antingen blandar du själv, eller köper färdig på en specialaffär eller på nätet. Kryddan kombineras med en asiatiskt smaksatt glaze med chilisås, spiskummin, sesamolja och soja.

En och annan hamburgare är svårt att undvika när det handlar om grillning. Gör man egna på nötfärs med inslag av fint hackad bacon blir de mycket intressantare. Lägg sedan till en dressing med majonnäs, chilisås och chiliflakes, och känslan av hemlagat från grillen är uppenbar.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Recept:

Grillad fläskkarré med japanska kryddor

Till 4 personer

4 rejäla skivor fläskkarré utan ben

2 msk shichimi togarashi

2 msk finhackad färsk timjan

Till shichimi togarashi:

2 tsk vita sesamfrön

2 tsk svarta sesamfrön

2 tsk smulad noriblad

1 tsk flisad, torkad chili

1 krm vita vallmofrön

1 krm sichuanpeppar

1 krm torkad ingefära

Till glazen:

4 msk chilisås på tomatgrund

1 msk soja

1 tsk sesamolja

1 tsk mald spiskummin

1 tsk salt

Att äta till:

grillade tomathalvor

grillade färska lökhalvor

färskpotatis eller ris

persilja

salt

1. Kör alla kryddorna till shichimi togarashi i en mixer till en ganska grovt hackad blandning. Förvara det som blir över mörkt och svalt i lufttät burk.

2. Gnid in köttet med blandningen på båda sidor, avsluta med hackad färsk timjan. Salta inte. Låt vila i rumstemperatur i 30 minuter.

3. Blanda alla ingredienserna till glazen.

4. Grilla köttet över fin glöd 2-3 minuter. Vänd, men låt den andra sidan grillas något kortare. Lägg det på dubbla lager grillfolie, på ett svalare ställe i grillen. Lägg på locket med öppen ventil och eftergrilla i två minuter. Grilla samtidigt tomaterna och löken. Flytta över även dem till folien när de börjar se färdiga ut och fått färg.

5. Ta upp och pensla köttet med glazen, lägg dem på ett fat och garnera med persilja. Lägg resten av glazen i en skål och servera. Kokt färskpotatis är en bortglömd delikatess som är gott till det mesta, så även grillat.

Chilikryddad fläskkarré med röksmak

Till 4 personer

4 rejäla skivor fläskkarré utan ben

1 msk torkad, flisad chili

1 tsk mald spiskummin

2 msk finhackad färsk timjan

Till glazen:

3 msk chilisås på tomatgrund

1 msk rapsolja

1 tsk tabasco

1 tsk liquid smoke (flytande röksmak)

1 riven vitlöksklyfta

1 tsk salt

Att äta till:

grillade tomathalvor

sockerärter

färsk timjan eller bladpersilja

pommes frites

1. Gnid in köttskivorna på båda sidor med flisad chili, spiskummin och finhackad färsk timjan. Låt ligga i rumstemperatur i 30 minuter.

2. Blanda glazen. Förbered grönsakerna.

3. Grilla köttet över fin glöd 2-3 minuter. Vänd och grilla andra sidan något kortare. Flytta över till folie, och eftergrilla under lock i 2 minuter. Tomathalvorna kan göra köttet sällskap de sista minuterna.

4. Lyft upp köttet och pensla det flödigt med glaze. Servera med grillade tomater, sockerärter, färska örter och pommes frites eller annat potatisalternativ.

Hamburgare med pepprig dressing

Till 4 personer

600 g nötfärs, gärna fet mald från högrev

1 paket bacon, 145 g

1 tsk konc. kalvfond

1 krm liquid smoke

Till dressingen:

1 dl majonnäs, gärna amerikansk

2 msk chilisås på tomatgrund

1 tsk torkad, flisad chili

1/2 tsk salt

Att äta till:

4 stora hamburgerbröd

1 stor tomat

ruccolasallad

1 liten rödlök

1. Blanda färs med fint hackad bacon, koncentrerad kalvfond och liquid smoke. Arbeta ihop ingredienserna rejält för att de ska bli hållbara. Forma sedan fyra stora och ganska tjocka burgare.

2. Blanda dressingen, skiva tomat, rödlök och riv ruccolasalladen grovt.

3. Grilla burgarna över fin glöd cirka två minuter per sida, följt av 4-5 minuter på folie under lock. De bör vara genomgrillade, men inte torra, cirka 65 graders kärntemperatur.

4. Lägg dem ihop med bröd, dressing och grönsaker. Serveras helt nygrillade.

Att dricka till:

Ett bra grillvin till kött ska vara fruktigt och smakrikt. Texas Longhorn Charoal Shiraz (2074) för 89 kronor, bjuder på både rök, frukt och rostat inslag. Till grillade hamburgare passar ett ljust lageröl eller bärnstensfärgad ale bättre.

Mer läsning

Annons