Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dukat för musikfest

/
  • Minipizzor med italienska charkuterier, riktig mozzarella och tomatröra med vitlök är farligt goda.
  • Baka och laga tortillas själv och krydda precis så mycket, eller lite, som det passar familjen.
  • Massor av choklad ingår i den franska chokladtårtan. God med vispad grädde och en kopp kaffe.
  • Salta kex och kringlor är inte särskilt svåra att baka. Det brukar imponera att inte ta genvägen via affärens kexhylla.

Nu gäller det att välja både musikaliskt och smakmässigt. Melodifestivalen samlar familjen framför tv:n och vi laddar upp med favoriter.

Annons

En alldeles egen mellofest framför tv:n, så ser det ut i många hem på lördagskvällarna just nu. Och många sitter säkert och småäter under programmet. Små miniatyrpizzor är perfekta i sammanhanget, eftersom de kan ätas utan att man behöver ta blicken från tv-rutan. Lite mer meckigt blir det med tortilla, köttfärs och tillbehör, men man får passa på att fylla på mellan låtarna.

Såväl minipizzor som tortilla med tillbehör kan förberedas i god tid. Pizzorna värms några minuter i 150 graders ugn, men vänta med salami, parmaskinka och basilikablad till efter värmningen. De tunna köttbitarna behöver inte alls vara varma och basilikan säckar ihop när den utsatts för ugnsvärmen.

En fransk chokladtårta är i princip en kladdkaka späckad med choklad. Den trivs bäst med en klick vispad grädde som rundar av den maffiga chokladsmaken. Tänk på att tårtan måste bakas några timmar, eller dagen innan den serveras. Helt nybakad är den kladdig och ger intryck av att vara halvgräddad, men i takt med att den svalnar stabiliseras chokladen och får en härlig konsistens. Eventuella rester kan dessutom packas in i folie och plast för att sedan frysas utan risk för uttorkning.

Känner man för att imponera, är hembakade salta kex eller kringlor ett kul inslag. Kakorna kan även de bakas i förväg. Med några goda ostar och saftiga päronklyftor är de lagom plock framför tv:n. 

---------------------------------------------

RECEPT

MINIPIZZOR

För 4-6 personer (20 minipizzor)

Till degen:

2 1/2 dl ljummet vatten

1/2 paket jäst

1 msk olivolja

1/2 tsk socker

1 msk bakpulver

6 1/2 dl vetemjöl

Till tomatröran:

4 tomater

3 msk tomatpuré

1 1/2 msk vatten

1 vitlöksklyfta

1 msk olivolja

1 tsk oregano

Till fyllning:

250 g mozzarella

200 g salami eller parmaskinka

färsk basilika

1. Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt olja och socker. Blanda samman vetemjöl och bakpulver. Tillsätt mjölblandningen och arbeta upp en smidig deg.

2. Kavla ut degen på lätt mjölad arbetsbänk. Ta ut minipizzor med kakmått eller med ett glas. Lägg pizzorna på plåt med bakplåtspapper och täck med bakduk. Låt jäsa i 20 minuter.

3. Skär tomaterna i tunna skivor som läggs på plåt täckt med bakplåtspapper. Grädda tomatskivorna i 175 graders ugn i 5 minuter. Därefter får de svalna.

4. Blanda tomatpuré, olja, pressad vitlök och vatten i en skål till en sås. Krydda med oregano. Skiva mozzarellaosten.

5. Bred ut tomatsåsen på minipizzorna, lägg på en tomatskiva och en skiva mozzarella på varje pizza. Grädda minipizzorna mitt i 225 graders ugn cirka 7 minuter. Toppa de nygräddade minipizzorna med salami eller parmaskinka samt färsk basilika.

---------------------------------------------

TORTILLAS MED TILLBEHÖR

För 4 personer

Till bröden:

6 dl vetemjöl + 2 dl majsmjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk salt

2 dl vatten

3 msk rapsolja

Till köttfärsen:

500 g nötfärs

1/2 gul lök

1 vitlöksklyfta

1/2 tsk finhackad chili

1 tsk paprikapulver

2 tsk mald spiskummin

2 msk tomatpuré + 1/2 dl vatten

3-4 kvistar oregano

1 tsk salt

2 msk rapsolja

Till guacamolen:

4 tomater

2 mogna avokado

1/2 gul lök

2 limefrukter

1 grön paprika

3 msk rapsolja

3-4 kvistar koriander

1 krm tabasco

salt

Till tomatsåsen:

400 g krossade tomater

1/2 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 tsk finhackad röd chili

1 msk rapsolja

salt

Att äta till:

gräddfil

majskorn

riven ost

blandad sallad

 

1. Bröden. Sikta mjölet tillsammans med bakpulvret och salt i en stor bunke. Slå i vatten och olja och arbeta samman till en deg. Knåda och dela den i 15 delar. Kavla ut till 15-20 centimeter stora kakor som gräddas i torr, ganska het stekpanna i 2 minuter per sida.

2. Köttfärsen. Finhacka gul lök och chili, riv vitlöksklyftan och hacka oreganon. Blanda allt med köttfärs, paprikapulver, spiskummin och salt. Stek köttfärsen i rapsolja, och när den grynar sig tillsätts tomatpuré och vatten. Rör om så allt blandar sig. Låt allt koka i några minuter.

3. Guacamolen. Skålla tomaterna i kokande vatten och dra bort skalet. Ta bort kärnor och hackad tomatköttet fint. Blanda tomathacket med mosad avokado. Pressa i saften från limefrukterna.

Finhacka gul lök och paprika. Blanda med tomat- och avokadoröran samt rör i olja, koriander, tabasco och lite salt.

4. Tomatsåsen. Hacka gul lök och chili. Riv vitlök. Fräs hacket lätt med olja i en kastrull. Ha inte för varmt utan bara så pass att löken klarnar och blir blank. Tillsätt krossade tomater och låt allt koka upp och sedan sjuda i 5 minuter. Smaka av med salt.

---------------------------------------------

FRANSK CHOKLADTÅRTA

För 10-12 bitar

Du behöver en springform med löstagbar botten

300 g mörk choklad

150 g smör

2 dl strösocker

5 ägg

5 msk vetemjöl

1/2 msk smör till formen

2 msk veteströbröd

Att äta till:

florsocker

vispad grädde

physalis

 

1. Smält chokladen i kastrull på svag värme. Lägg i smöret i omgångar och låt det smälta tillsammans med chokladen.

2. Ta kastrullen från värmen. Rör i socker och ställ smeten att svalna något.

3. Arbeta i äggen, ett i taget. Sikta i vetemjöl. Slå smeten i smord och bröad springform och grädda av kakan i nedre delen av 175 graders ugn cirka 45 minuter. Kakan kan tyckas kladdig när den tas ut men den stabiliserar sig när den svalnar. Låt kakan vara kvar i formen till dess den är helt kall.

4. Sikta florsocker över kakan innan den ska serveras. Servera med vispad grädde och physalis.

---------------------------------------------

SALTA KEX OCH KRINGLOR

Cirka 40 stycken

75 g smör

1 dl mjölk, 3 procent

1/2 paket jäst

3 1/2 dl vetemjöl

Till pensling:

1 äggvita

salt

1. Smula jästen i en bunke. Smält samman smör och mjölk till fingertemperatur. Lös upp jästen i vätskan innan vetemjöl tillsätts. Arbeta samman degen.

2. Dela degen i 40 bitar som rullas till smala längder och formas till kringlor alternativt kavla ut bitarna till kex som naggas med gaffel.

Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, täck med bakduk och vänta i 20 minuter.

3. Pensla med lättvispad äggvita. Salta och grädda i mitten av ugnen på 225 grader med ugnsluckan på glänt, så kakorna blir spröda. Beräkna tiden till mellan 7 och 10 minuter i ugnen.

Mer läsning

Annons