Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frestande tårtor med frukt och bär

/
  • En välmatad blåbärspaj med tunn och mör botten.
  • Krusbärspaj är en naturlig fortsättning på försommarens rabarberpajer.
  • Körsbär är vackrast om de läggs på tårtan med fäste och allt.
  • Fruktflarn med säsongens färska bär i hög ger den rätta sommarkänslan.

Sommartårtor ska vara proppade med frukt och bär och gnistrande glansiga, men snåla på grädde. Och så blir det en oemotståndlig paj med nyttiga blåbär.

Annons

I Sverige bakar vi tårtor med mjuka bottnar och massor av grädde. I Frankrike är tårtan ett bakverk som möjligtvis kompletteras med grädde vid sidan om. Säkrast så i varmt klimat.

För att garnityret inte ska torka ut glaseras det, vilket förr krävde sin konditor. Men nu finns gelésocker och tekniken har med ens blivit något alla kan bemästra.

Här bakar vi först en traditionell bärtårta på mjukt anslag, eller tårtbotten om man så vill kalla det. Tårtan blir vackrast med färska bär, men smakmässigt går det lika med frysta. Kom bara ihåg att frysta måste tina långsamt och sedan rinna av i sil. För säkerhets skull kan de även få dra ut på hushållspapper en stund innan. Stora bär, exempelvis jordgubbar och körsbär, får gärna ha kvar sina fästen förutsatt att de är spänstiga och fina.

Mandel ger fin smak åt bärtårtor. Hackad är godare än spån, i synnerhet efter att de rostats i torr panna. Men se upp, det går undan och skillnaden mellan vackert rostat och bränt handlar om sekunder.

Mer fransk i sin stil är fruktflarnet med hela, färska bär och syrlig lemon curd. En riktig sommartårta som passar både som dessert och kaffebröd.

Dessutom två pajer med svenska sommarsmaker. Krusbärspaj är inte så vanlig, kanske mest beroende på att krusbär som trädgårdsväxt är på väg att försvinna. Se till att de är ordentligt mogna innan de plockas.

Till sist en snudd på oemotståndlig blåbärspaj. Tunt och mört skal och rejält med bär, som måste blandas med potatismjöl och socker för att inte vätska sig för mycket.

-----

Recept

Frukt- och mandeltårta

För 10 personer

Till tårtbotten/anslaget:

3 ägg

2 dl socker

2 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

1 dl kokande vatten

1 msk smör och 3 msk veteströbröd till formen

Till vaniljkrämen:

3 dl grädde

2 äggulor

1/2 vaniljstång

1 msk socker

1 msk majsstärkelse

Till tårtan:

300 g blåbär

300 g hallon

200 g körsbär

2 dl grädde

1 dl fin hallonsylt

Till glasyr:

1 dl vatten

3 1/2 msk gelésocker

Dessutom:

50 g hackad mandel

en 26 cm tårtform med löstagbar kant

1. Smöra och bröa formen. Värm ugnen till 175 grader.

2. Vispa ägg och strösocker riktigt pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver separat. Koka vattnet. Vänd varsamt ned mjölblandningen i äggkrämen och slå till sist i vattnet. Blanda försiktigt och slå upp smeten i den förberedda formen. Ställ i ugnen i cirka 30 minuter. Kolla med sticka att det är genomgräddat. Vänta i tio minuter innan det tas ur formen. Låt svalna under bakduk.

3. Dela och skrapa ur vaniljstången. Blanda frön med grädde, äggulor, socker och majsstärkelse i en rostfrikastrull. Värm varsamt under lätt vispning tills det börjar sjuda. Nu, vispa kraftigt tills den tjocknar. Vaniljkräm får inte koka, så arbeta snabbt och tippa upp den färdiga krämen i en kall skål så fort den är lagom tjock. Kyl ned krämen.

5. Rosta mandeln under ständig koll och flera vändningar. Så fort mandeln har fått antydan till färg läggs den på fat för att snabbt kylas ned.

6. Vispa grädden. Dela anslaget i tre delar och lägg ut dem. Börja med hallonsylt på första, vaniljkräm på andra och avsluta med att täcka hela tårtan med ett tunt lager vispad grädde.

7. Fördela mandeln på sidorna av tårtan och täck ovansidan med bär, i ett snyggt mönster om så önskas.

8. Koka upp vatten och gelésocker. Låt det koka fullt i en halv minut. Häll i skål och låt svalna tills det börjar bli gelé. Skeda över bären och kyl tårtan före servering.

Franskt fruktflarn

För 8 personer

Till tårtbotten:

4 dl vetemjöl

5 msk strösocker

200 g smör

1 äggula

Till fyllningen:

150 g lemon curd

1 dl grädde

blandade bär, exempelvis jordgubbar, hallon, blåbär, körsbär eller vad man har till hands

1 dl vatten

3 1/2 msk gelésocker

Dessutom:

en låg pajform med löstagbar botten

Att äta till:

vispad, kyld grädde eller vaniljglass

1. Kör samman bitar av smör med mjöl och socker i matberedaren. Avsluta med en äggula och se till att degen håller ihop, vilket kan innebära att man måsta hälla ut den på bakbord och ta ett par tag. Lägg degen svalt en halvtimme.

2. Smöra pajformen. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord. Täck botten på formen med deg och grädda av cirka en kvart i 175 graders ugn. Låt svalna i formen.

3. Rör samman lemon curd och grädde till slät kräm. Bred ut krämen på tårtbotten. Skölj och ansa bären. Låt bären torka innan de läggs i hög på tårtan.

4. Koka upp vatten och gelésocker. Låt koka fullt i en halv minut. Häll i skål och kyl. När lösningen börjar bli till gelé skedas den över frukten. Kyl tårtan före servering. Servera glass och grädde vid sidan om.

Krusbärsflarn

För 8 personer

Till tårtbotten:

4 dl vetemjöl

5 msk strösocker

200 g smör

1 äggula

Till fyllning:

1 liter krusbär

2 dl gelésocker

1 dl vatten

Att äta till:

vispad, kyld grädde eller vaniljglass

1. Kör samman smör i bitar, vetemjöl och socker i matberedare. Avsluta med äggula och se till att degen blir helt genomarbetad. Lägg svalt en stund innan degen kavlas ut och släpps ned i låg, lätt smord pajform. Låt degen gå upp efter pajformens kanter.

2. Ansa och skölj krusbären. Torka dem på hushållspapper eller handduk och lägg dem sedan i ett tätt lager på degen. Grädda krusbärstårtan på 175 grader i cirka 15–20 minuter.

3. Koka upp vattnet och gelésocker. Låt koka fullt i en halv minut och tippa upp i skål för kylning. Skeda på gelésockret flödigt så att krusbären dränks i glasyren. Kyl krusbärstårtan före servering. Servera med glass och/eller grädde.

Blåbärspaj

För 8–10 personer

Till degen:

3 dl vetemjöl

125 g normalsaltat smör

1 msk strösocker

2 msk kallt vatten

Till fyllningen:

500 g blåbär

3 msk strösocker

2 msk potatismjöl

Att äta till:

vaniljsås eller vispad grädde

1. Kör rumsvarmt smör, vetemjöl och strösocker i matberedaren några sekunder eller till dess blandningen blivit grynig. Tillsätt kallt vatten och kör lite till. Tryck ihop degen med händerna och lägg den svalt en halvtimme innan utbakning.

2. Kavla ut mellan dubbla bakplåtspapper. Ta bort det översta pappret och rulla upp degen på kaveln för att sedan rulla ut den över pajformen, gärna med löstagbar kant. Tryck ned degen, framför allt i kanterna och ta bort överflödig deg.

3. Lägg blåbären i en skål och rör om med strösocker och potatismjöl. Tippa ut bären i pajen och grädda mitt i ugnen på 225 grader. Pajen är godast rumstempererad med kall vaniljsås eller vispad grädde.

Att dricka till:

En gott kaffe känns som bästa dryck till tårta med frukt. Eventuellt kan man bjuda ett glas sött bubbel, exempelvis skånska Wild Strawberry Sparkling (12085), 69 kronor.

Mer läsning

Annons