Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge bönan en chans

/
  • Pasta med bönor, pasta e fagioli, är ett ljuvligt exempel på italiensk husmanskost när den är som bäst.
  • Bönbruschetta är alltid rätt. Välj bönsort efter säsong och tillgång.
  • Bönor kan minsann vara eleganta också. Här en pigg bönsallad med halstrade pilgrimsmusslor.
  • Stora vita bönor får massor av smak i sällskap med en kryddig marinad med marockanska smaker.
  • Bönor är rena supermaten. Laddade med vitaminer, fibrer och mineraler. Dessutom håller de blodsockret i schack och ger en långvarig mättnadskänsla.

Bönor är bra mat. Billiga, nyttiga och mättande.
I dag bjuder jag på mina bästa bönrätter.

Annons

Jag var ute och käkade brunch med min väninna häromdagen. Jag blev smått bestört när hon bekände att hon inte gillar bönor. Trots att jag borde veta bättre. För jag är ju smärtsamt medveten om att det finns en hel flock vettiga människor därute som börjar gnälla som riktigt små barn så fort en böna kommer på tal.

Jag vill hävda att orsaken utgörs av 50 procent fördomar och 50 procent tråkiga bönerfarenheter. Bönor kan nämligen vara något av det tristaste som finns. Mjöliga, mesiga, metalliga. Själv får jag rysningar när jag tänker på engelska frukostar med konserverade vita bönor i tomatsås.

Men bönor kan också vara alldeles, alldeles underbart goda. De kräver helt enkelt lite tuffa tag för att komma till sin rätt. Kralliga kryddor och citruspigga tillbehör. Så långt ifrån erbarmliga skolmatstrauman man kan komma.

Dessutom är det rena supermaten. De små sötnosarna är laddade med fibrer, protein, vitaminer och mineraler. De håller blodsockret i schack och du förblir mätt länge. Till en väldigt rimlig penning.

I recepten har jag utgått från konserverade bönor eftersom jag tycker att det är en smidig lösning i dagens stressade samhälle (läs: jag är ohyggligt lat). Men använder du blötlagda och kokta bönor blir det både billigare, nyttigare och godare. Så hurra för dig i så fall! (Bra att veta: en deciliter torkade bönor väger ungefär 150 gram när de är kokta.)

Jag har samlat några av mina egna bönfavoriter och skulle vilja uppmana alla bönskeptiker därute att åtminstone våga testa receptet på min absolut bästa pastarätt, pasta e fagioli. Det är fysiskt omöjligt att inte gilla den.

Skulle du mot förmodan ändå inte låta dig övertygas är du förlåten. Jag ber en stilla bön för alla bönhatare. Det är allt bra synd om er.

---------------------------------------

RECEPT

Pasta e fagioli

Min favoriträtt alla kategorier. Italiensk husmanskost när den är som bäst. Det här är min egen version.

(4 portioner, 60 minuter)

2 burkar bönor, stora vita eller borlotti, à 400 g

1 gul lök

3 selleristjälkar

3 vitlöksklyftor

3 morötter

1 paket bacon, à 140 g

olivolja

1 nypa chiliflakes

1 1/2 dl vitt vin

1 liter hönsbuljong

200 g gnocchi (ej färsk)

50 g färskriven parmesan

salt

nymalen svartpeppar

bladpersilja

Skala och hacka lök, selleri, vitlök och morötter finfint. Strimla baconet och fräs i en gryta tills det tar färg och det mesta av fettet försvunnit. Häll på lite olivolja och chiliflakes, fortsätt fräsa tillsammans med grönsakerna tills de blir mjuka, 5-10 minuter.

Häll på vin, sätt på lock och låt vätskan koka in. Tillsätt sedan hönsbuljong och bönor. Låt koka sakta under lock i 15-20 minuter.

Fiska upp ungefär hälften av bönorna med en hålslev och kör dem i mixer till en puré. Häll tillbaka bönpurén i soppan, tillsätt pastan och koka enligt anvisningarna på förpackningen. Smaka av med peppar, salt och kanske lite extra vin. Tillsätt parmesan och garnera eventuellt med bladpersilja.

Servera i djupa tallrikar eller skålar med extra ost vid sidan om.

 

Bruschetta med bönpesto och pecorino

Ibland är det enklaste också det godaste. Den här lilla godingen tröttnar jag aldrig på. Kan varieras med olika sorters bönor.

(4 portioner, 15 minuter)

cirka 250 g valfria bönor, t ex bondbönor, sojabönor eller cannellini

8 skivor ciabatta eller baguette

2 vitlöksklyftor

2 msk finskuren färsk mynta

2 msk olivolja + extra

flingsalt

nymalen svartpeppar

50 g pecorino

 

Värm bönorna i en kastrull i sitt spad eller med lite vatten, skölj och låt rinna av ordentligt. Mosa med gaffel eller mixa grovt. Blanda med mynta (spara lite till dekor) och olivolja. Smaka av med salt och peppar.

Rosta eller grilla brödet. Dela vitlöksklyftorna på hälften och gnid in brödet med snittytan.

Fördela röran på brödskivorna.

Riv eller bryt över pecorino. Ringla över lite extra olivolja och garnera med mynta.

 

Bönsallad med citrondressing och halstrade pilgrimsmusslor

Eftersom bönor har väldigt mild smak i sig själva kommer de till sin rätt med en pigg citrondressing. Servera som elegant förrätt eller lunch.

(4 portioner, 40 minuter)

1 burk cannellinibönor, à 400 g

1/2 dl olivolja

1 citron, skal och saft

1/2 msk färsk rosmarin, grovhackad

1/2 chili, finhackad

salt

nymalen svartpeppar

Sallad:

2 vitlöksklyftor, rivna

salt

smör

4 skivor vitt bröd

1 påse blandad sallad

8 pilgrimsmusslor

lime

neutral olja, t ex solrosolja

 

Spola bönorna under kallt vatten och låt dem rinna av ordentligt. Häll upp i en bunke.

Värm olivolja i en kastrull. Tillsätt rivet citronskal och saft, rosmarin, chili samt salt och peppar. Rör ihop och låt det bli varmt. Häll den varma dressingen över bönorna och låt stå minst i en halvtimme.

Blanda vitlök, lite salt och en klick smör. Kantskär brödet och skär i trianglar. Stek i vitlökssmöret och lägg åt sidan.

Lägg upp salladsbladen på ett fat. Sprid ut bönorna med dressingen ovanpå.

Torka av pilgrimsmusslorna och pensla dem sedan med olja. Hetta upp en grillpanna eller stekpanna tills den blir riktigt varm. Halstra musslorna hastigt en knapp minut på varje sida så att de får färg. Sänk värmen, droppa på lime och lägg i lite smör. Stek ytterligare någon minut på svag värme. Salta och peppra.

Fördela musslorna ovanpå salladen eller trä upp på spett. Dekorera med brödbitarna och några limeklyftor. Servera genast.

 

Kryddmarinerade marockanska bönor

Det här är min bästa bufférätt – ever! Alla älskar den. Kan även serveras som vegetarisk varmrätt.

(4-6 portioner, 20 minuter + marinering)

2 burkar stora vita bönor à 400 g, avrunna

1 msk spiskummin, gärna hel

1/2 msk torkad ingefära

2 tsk kanel

1/2 tsk gurkmeja

1 dl olivolja

1/2-1 tsk harissa (vrålstark chilipuré)

2 tsk akaciahonung

flingsalt

nymalen svartpeppar

1 1/2 dl soltorkade tomater i olja

2 citroner

1 kruka färsk mynta (minst)

Rosta spiskummin på medelvärme i torr stekpanna, stöt den sedan i mortel om du använder hel. Blanda ingefära, kanel, gurkmeja, olivolja, harissa, honung, salt och peppar till en marinad.

Kör hälften av tomaterna i mixer med marinaden. Tillsätt rivet citronskal och saften från en halv citron. Häll upp i en skål och tillsätt de avrunna bönorna.

Strimla resten av tomaterna och myntabladen. Häll ned i skålen och blanda alltsammans försiktigt med händerna. Låt stå minst ett par timmar, gärna över natten.

Smaka av med salt, citronsaft och mera kryddor om det behövs. Garnera med myntablad.

Mer läsning

Annons