Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

God jul till rätt pris

/
  • En saffranskaka med massor av godis i form av nötter, mandel och russin lyser upp i decembermörkret.
  • Egen senap med grov struktur är lika god på julbordet som trevlig present att ge bort.
  • Rödbetssalladen får en djupare smak om rödbetorna blandas med rödlök, saltgurka och äpplen.
  • Rödbetssalladen får en djupare smak om rödbetorna blandas med rödlök, saltgurka och äpplen.
  • Senapsgriljering är den vanligaste smaksättningen av julskinka. Den går fort att göra och sprider underbar doft i hela huset.
  • Risgrynsgröt med apelsinchutney är en annorlunda tolkning av gröt.

Maten till jul kan bli en dyr historia. Men det går att dra in på kostnaderna utan att känslan går förlorad. Det är med en begränsad budget som den genuina julmaten hamnar i centrum.

Annons

Skinkan är en symbol för svenskt julfirande. Nästan alla tycker om den, och platsen på julbordet är svår att pruta bort. Däremot bör man tänka till över hur många som kommer äta av den under de tre dagar som julen varar. En normalskinka väger mellan drygt två och upp mot närmare fyra kilo. Små blir lätt torra och trista. Har man bara behov av ett knappt kilo kan färdigskivad skinka vara ett alternativ.

Tänker man vare sig göra sylta eller dopp i gryta, där skinkspad utgör grunden, är en färdigkokt skinka klart bästa val. Men griljera i eget kök, dels för att få njuta av den härliga doften, men också för smakens skull.

Risgrynsgröt är även det en symbol för vårt julfirande. Tomten gillar gröt, säger man, och förr skulle en portion ställas ut som tomtemat på julnatten. Ris à la Malta är en kall risgrynsgröt blandad med vispad grädde, kanel och apelsin. Här med grädde och en gnutta vanilj. Tillbehöret är desto tuffare, en hemlagad apelsinchutney smaksatt med och kanel. Vågat eller bara tokigt, välj själv.

Julmat är trots allt inget statiskt. Många rätter som vi tror varit obligatoriska sedan urminnes tider är egentligen rena nyheterna. Före 1919 fanns knappast begreppet "julbord" över huvud taget, och först 1970 ansågs köttbullar ha något med julen att göra. Till och med skinkan räknas som en ny rätt till jul ur ett hundraårsperspektiv.

Hur det än är, så är en mjuk kaka smaksatt med nötter, mandlar, russin och tranbär god att duka fram till kaffet. Kakan bakas i en hög och vid pajform. Beroende på formens storlek kan det bli lite deg över, men då kan man alltid snurra till några lussekatter.

Mer läsning

Annons