Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gott från grillen

/
  • En förenklad variant av Café de Paris, både som köttkrydda före grillen och som smör till serveringen.
  • Genom att massera in färska örter får fläskkarrén härlig smak, långt från de oljiga marinader som många bränner sitt kött med.
  • Krydda utan olja före grillen. När det är klart kan man pensla på glazen.
  • Rostad peppar ger förvånansvärd mild smak på tunna revbensspjäll.

Sommar och grillat är en självklarhet. Även de enklaste köttbitar kan leverera stora smakupplevelser och utbudet av tillbehör är enormt. Skippa oljiga marinader och krydda torrt.

Annons

Smaken sitter i kryddorna. Gnid köttet med en torr kryddblandning och låt det stå och dra en stund, och smaken blir underbar. Vänta med salt till sista stund, annars blir det lätt för torrt. Gillar man kött med insprängt fett, som entrecote och fläskkarré, är risken för torra bitar minimal. Ett bra knep för att få dem saftiga är att bara vända en gång, men ha koll så att de inte blir övergrillade.

Torrkryddar man före grillning är en glaze en bra avslutning. Glaze kan liknas vid en eftermarinad som ofta är både söt och stark. Den kan serveras även som tillbehör, där var och en får toppa sin egen köttbit.

Tunna revbensspjäll är goda att grilla. Men tänk på att de är tunna, så det är klokt att grilla indirekt, det vill säga på tjock folie lite vid sidan av den heta kolbädden. Lock på grillen ger köttet lite extra smak, men även här gäller det att vara uppmärksam så det inte blir övergrillat och torrt.

Till revbenen passar en saftig vitkålssallad bra. Gör man den på färsk vitkål blir den lätt och mer som en salladsblandning.

Café de Paris är i grund och botten ett smör med massor av kryddor. En klick på en varm köttbit som sakta smälter ned ger en härlig smak. Här är smöret rejält förenklat, antagligen så till den milda grad att man inte längre borde kalla det café de Paris. Halva kryddmängden används som smaksättare, den andra halvan gnids in som krydda på köttet.

-----

Recept

Chiliglaze

För 4 personer:

1 röd chili

5 msk strösocker

2 msk rörsocker

3 msk vatten

1 msk rapsolja

1 tsk konc. kalv- eller kycklingfond

1 krm paprikapulver

salt

1. Hacka chilin fint. Mellanväggarna är de som är starkast, så det är en smakfråga om man vill ta med dem eller inte.

2. Mät upp socker, rörsocker och vatten i en kastrull. Koka upp och sjud utan lock tills blandningen börjar tjockna. Dra kastrullen av spisen och tillsätt fonden, rapsolja och paprikapulver. Smaka av med salt. Glazen penslas på det färdiggrillade köttet innan servering. Pensla aldrig glaze på kött som ligger över glödande kol. Den höga sockerhalten gör att glazen brinner lätt.

Revbensspjäll med rostad peppar

För 4 personer

2 kg tunna revben

Till kryddblandningen:

1 msk hel svartpeppar

1 tsk mald spiskummin

1 tsk rökt paprikapulver

1 tsk salt

Att äta till:

1 färskt vitkålshuvud

1-2 vitlöksklyftor

1 knippa rädisor

1 msk finhackad persilja

1 tsk mortelstött dragon, torkad

1/2 tsk salt

2 msk olivolja

1 msk mild vitvinsvinäger

2 msk kallt vatten

Tillbehör:

chiliglaze

1. Hetta upp en stekpanna och lägg i hela svartpepparkorn. Rulla runt kornen en dryg minut innan de tippas i en mortel och stöts. Låt pepparn svalna innan den blandas med spiskummin och rökt paprikapulver.

2. Dela vitkålen och skär bort den hårda rotstocken. Strimla men inte alltför fint. Skölj och skiva rädisorna. Blanda skalad och fint riven vitlök med finhackad persilja, dragon, salt, olivolja, vinäger och vatten. Slå dressingen över kål och rädisor. Blanda.

3. Gnid in revbenen med kryddblandningen. Grilla köttet i hela bitar, annars blir de lätt torra och trista. När de fått lite färg läggs de på dubbel grillfolie, det vill säga inte direkt över den mest intensiva värmen under cirka 7-8 minuter. Salta först mot slutet av grillningen. Köttet kan serveras som det är eller penslas med chiliglaze.

Fläskkarré med färska örter och gult senapsfrö

För 4 personer

800 g benfri fläskkarré

Till Kryddblandningen:

2 msk hackad färsk timjan

2 msk hackad färsk basilika

2 msk hackad färsk persilja

1 msk paprikapulver

1 tsk mald spiskummin

1 tsk grovmalen svartpeppar

2 msk gult senapsfrö, mortelstött

1 tsk salt

Tillbehör:

chiliglaze

1. Blanda örter med paprikapulver, spiskummin, senapsfrön, peppar och salt.

2. Skär köttet i ganska tjocka skivor. Gnid båda sidor med kryddblandningen och låt dem dra i 15 minuter innan grillning. Lägg köttet över fin glöd och låt det få färg. Vänd och lägg över köttet på dubbel grillfolie vid sidan av den starkaste värmen. Lägg på lock och grilla klart med öppna ventiler cirka 4-5 minuter.

Köttet kan antingen serveras som det är eller penslat med chiliglaze.

Entrecote med dubbel Café de Paris

För 4 personer

4 rejäla skivor entrecote, ca två cm

Till kryddblandningen:

1 tsk vitpeppar

1 krm curry

1 tsk torkad dragon

1 tsk paprikapulver

2 vitlöksklyftor, skalade och fint rivna

1/2 tsk salt

100 g smör

Till skyn:

1 dl vatten

1 tsk konc. kalvfond

1 tsk majsstärkelse

Att äta till:

10 stora, fasta potatisar

1 msk rapsolja

1 krm paprikapulver

salt och vitpeppar

2-3 tomater

blandade blad

1. Blanda vitpeppar, curry, dragon, paprikapulver och vitlök. Fördela kryddorna i två skålar med lika mycket i varje. En sats blandas med salt och smör och läggs svalt. Vill man kan smöret spritsas upp till små toppar. Den andra satsen gnids in på entrecoterna. Låt ligga i 15 minuter innan de grillas.

2. Skär potatisarna i stora klyftor. Sprid ut dem i en långpanna, ringla över olja och tillsätt paprikapulver, salt och vitpeppar. Rosta i 200 graders ugn i cirka 20 minuter.

3. Blanda vatten, fond och majsstärkelse i en kastrull. Värm under vispning till skyn tjocknat något.

4. Grilla köttet över fin glöd, cirka tre minuter per sida. Vänd köttet en gång och salta lätt.

5. Lägg det grillvarma köttet direkt på en tallrik och toppa med en smörklick, som får smälta ned och ge extra smak. Bjud rostade potatisklyftor, tomater och blandade blad till.

Att dricka till:

Texas Longhorn (2074) är ett riktigt grillvin. Fruktig och rökig med massor av underliggande smaker, 89 kronor.

Mer läsning

Annons