Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemlagat till jul

/
  • Julen kan vara stressande, inte minst i köket. Knepiga sillinläggningar och maträtter som man aldrig annars lagar kan skapa osäkerhet.   Foto: Dan Strandqvist
  • Med färdiginlagd sill och egen smaksättning fixar man en unik rätt på några minuter. Norrlandssill är ett exempel.    Foto: Dan Strandqvist
  • Tänk smått och avskalat. Apelsinmarmelad och sill är en överraskande kombination, liksom löjrom på ägghalvorna.   Foto: Dan Strandqvist
  • Traditionell gubbröra är vass i smaken. Här en mild variant som simmar i majonnäs och crème fraiche.   Foto: Dan Strandqvist
  • Låt chokladaskarna stanna kvar på macken. Hemlagat godis smäller alltid högre och är dessutom en utmärkt julgåva.   Foto: Dan Strandqvist

Förr var det ingen match att ta hand om en halv gris, koka syltor eller lägga in sill. Nu är det är ytterst få som håller den kunskapen vid liv. När julen nalkas med släktbesök kan det vara läge att tänka enkelt.

Annons

Julmatstraditionerna är satta under förvandling. Så har det alltid varit och kommer alltid att vara. Grisfötter, aladåber och dopp i gryta hör till historien. Nu återstår just inte mer än någon krämig sill, julskinka och en och annan frestelse. Mat som vi vare sig äter eller uppskattar under övrig tid under året har svårt att försvara sin plats på julbordet. Lägg sedan till en ökad internationalisering, så är även julgrisen helt klart konkurrensutsatt.

Men om vi vill fira jul med stämningsfull mat utan att ta en veckas semester för att hinna med gäller det att hitta genvägar. Den här veckan handlar det i huvudsak om sill, en viktig hörnsten på julbordet, och recept som inte kräver några förkunskaper. Gamla tiders sill skulle rensas, vattnas ur och fileas innan den lades i ättikslag. I dag kan vi köpa färdig, det vill säga helt neutral inlagd sill, som sedan kan smaksättas och serveras efter bara någon timme.

Matjessill är en annan genväg. Den är klar att äta och fungerar utmärkt i en krämig gubbröra som i sin tur är god på rostat bröd eller vörtbröd om man så vill.

Hellre kvalité än kvantitet är en annan ledstjärna. Hårdkokta ägghalvor med majonnäs och räkor är en mättande favorit på krogen. Hemma behöver man inte göda sina bordsgrannar, utan toppa i stället äggen med löjrom och två sorters lök. Lyxigt, supergott och hur enkelt som helst.

Till sist, vill du imponera på vänner och bekanta bör du göra egen julkonfekt. Det blir även en effektfullt gåva om du är bortbjuden i julhelgen.

Dan Strandqvist/TT

Norrlandssill

Till 4 personer

1 förpackning grundinlagd sill, 215 g sill + lag

1 liten burk ansjovis, ca 80 g matjessill + lag

3 msk crème fraiche

2 msk majonnäs

3 msk lag från sillen

1 msk lag från ansjovisen

3 cl Norrlands Akvavit (kan uteslutas)

2 msk finhackad färsk timjan

2 msk finhackad persilja

1/2 rödlök

2-3 msk löjrom

1. Sila av tre matskedar lag från sillen och en matsked lag från ansjovisen. Blanda med majonnäs, crème fraiche och brännvin.

2. Hacka timjan och persilja. Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Vänd ned örter och lök i marinaden.

3. Hacka ansjovisfiléerna fint och blanda dem i marinaden.

4. Låt sillen rinna av och skär den i bitar. Blanda ned i marinaden. Ställ sillen kallt någon timme innan servering. Lägg upp och garnera med rom, helst löjrom, men lax- eller forellrom går också bra.

Kavring med sill och apelsinmarmelad

Till 4 personer

2 skivor kavring

smör

4 tsk apelsinmarmelad med hög frukthalt

1 inlagd sillfilé

dill

1. Ta ut fyra små bröd med utstickare eller lämpligt kakmått. Smöra ovansidan och lägg på en klick apelsinmarmelad.

2. Lägg sillfilén på dubbelt hushållspapper så överflödig lag sugs upp. Skär fina sillbitar som läggs över marmeladen. Garnera med dill.

Ägghalvor med löjrom

Till 4 personer

2 stora ägg

3 msk löjrom

1 liten rödlök

gräslök

1. Lägg äggen i kastrull och slå på vatten så det täcker. Koka upp och sänk värmen så vattnet bara sjuder i åtta minuter. Spola med kallt vatten och låt dem svalna.

2. Lägg löjrom i en finmaskig sil och låt den rinna av i minst tio minuter. Kalixlöjrom behöver inte vattnas ur då den är fastare i konsistensen.

3. Skala och dela äggen på längden. Lägg äggen med snittytan uppåt.

4. Forma små ägg av löjrom med en sked. Lägg på äggets snittyta och garnera med en liten rödlöksring och två gräslöksstrån.

Mild gubbröra

Till 4 personer

2 hela matjessillfiléer, ca 125-150 g

2 hårdkokta ägg

2 kalla, kokta potatisar

1 liten rödlök

1 dl majonnäs

2 dl crème fraiche

1 tsk svensk senap

2 msk finhackad dill

1 tsk spad från sillen

Att äta till:

rostat bröd eller vörtbröd

1. Hårdkoka äggen i 8,5 minuter. Spola med kallvatten och låt svalna.

2. Låt sillfiléerna mellanlanda på hushållspapper så de blir "torra". Skär dem i små tärningar. Skala och hacka äggen. Skär potatisarna i små tärningar, ungefär som sillen. Finhacka rödlök.

3. Blanda majonnäs och crème fraiche. Vänd ned sill, ägg, potatis och lök. Smaka av med finhackad dill, senap och lite av spadet från sillburken.

4. Kyl gubbröran och servera den kall på rostat ljust bröd eller vörtbröd.

Valnötspraliner

Cirka 40 stycken

500 g fin marsipan

100 g valnötter

2 msk mörk rom (kan uteslutas)

Till chokladdoppningen:

500 g mörk choklad

Till garnering:

40 valnötshalvor

1. Plocka ut fina valnötshalvor att ha till garnering. Resten, cirka 100 gram, hackas fint i mixer. Blanda hacket med marsipan och rom.

2. Forma marsipanen till tjock korv om tre-fyra centimeter. Skär i centimetertjocka skivor.

3. Smält hälften av chokladen i en skål i ett hett vattenbad. När chokladen smält helt, tillsätt resterande choklad och lyft bort kastrullen från värmen. När allt smält, doppas marsipanskivorna. Lägg dem på bakplåtspapper och tryck varsamt en fin valnötshalva som garnityr på ovansidan, innan chokladen stelnat. Låt stelna i rumstemperatur.

Att dricka till

Till sill är det öl och snaps som gäller, eller mumma med måttlig alkoholhalt.

Mer läsning

Annons