Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljum sallad i vintertid

/
  • Skala, klyfta och rosta röd- och gulbetorna i ugn. Polkabetor skivas däremot superfint och bjuds råa eftersom de tappar sin vackra färg och mönster vid upphettning.
  • Linser, spets- och brysselkål är basen i kalkonsalladen som toppas med krossade valnötter.
  • Pak choi är en asiatisk kålsort som blir allt vanligare även i svenska grönsaksdiskar.
  • Heta räkor med vitlök är helt galet goda för den som gillar hettan från chili och smaken av vitlök.

Traditionella salladsblandningar passar bäst under årets varma månader. Blir man sugen på sallad mitt i smällkalla vintern gör man klokt att äta den ljummen. Här är tre härliga vintersallader.

Annons

Hoppa över vintertrista salladsgrönsaker och satsa mer på kål, betor, linser och nötter och servera dem ljumna. Det uppfattar vi som mer mättande och det kan ju behövas när vintern fortfarande har oss i sitt grepp.

Jätteräkor i het lag ska man undvika av rent miljömässiga skäl. Däremot är det fritt fram att hetta upp vanliga Nordsjöräkor. En kombination av hela räkor, vitlök, sambal oelek, citron och olja förvandlas till lagom heta räkor på en timme. Allt tippas sedan i en upphettad panna och steks snabbt under omrörning. Skaldjuren bjuds på en bädd av smakrik sallad, gärna småbladig ruccola, och rostat bröd. Glöm inte att lägga fram massor av servetter, för det är kladdigt att rensa, men det får man leva med. Genom att ha skalen kvar tål räkorna den avslutande upphettningen utan att dra ihop sig. Som råvara betraktad är räkorna redan klara att äta så upphettningen är egentligen bara en temperatur- och smakfråga.

Betor, antingen de är röda, gula eller polkagrisrandiga har sin högsäsong just nu. De röda och gula ugnsrostas, medan polkabetorna skivas tunt och bjuds krispigt råa. Polkabetans vackra mönster försvinner vid upphettning. Allt blandas med snabbstekt pak choi, en asiatisk kålsort som blir allt vanligare även i svenska grönsaksdiskar. Enkel vinägrett spetsad med några droppar sesamolja och sparsamt med honung ger rätten spännande smak.

Stekt kalkonfilé, eller annat kalkonkött, är ett animaliskt bidrag i den tredje salladen. Här utgör gröna linser, spets- och brysselkål själva basen. Toppa gärna med krossade valnötskärnor som smakfullt krisp. Gott och fiberrikt på samma gång. 

Mer läsning

Annons