Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Middag i skördetid

/
  • Rotsaker och andra färska grönsaker minskar behovet av animaliska råvaror, som kött. Passa på att frossa i färska rotsaker nu när de är som allra finast.    Foto: Dan Strandqvist
  • Vinbräserad kyckling får mer smak än man kan tro. Servera gärna med örtstuvade rotsaker.    Foto: Dan Strandqvist
  • Skinkstek är mager mat. Med ugnsrostade rotsaker smakar den extra gott.   Foto: Dan Strandqvist
  • Skördegryta på lamm och färska rotsaker är mat inspirerad av det sydfranska köket.    Foto: Dan Strandqvist
  • Skinkstek på bädd av rostade rotsaker doftar gott av sin smaksättning med färsk rosmarin.    Foto: Dan Strandqvist
  • Skinkstek på bädd av rostade rotsaker doftar gott av sin smaksättning med färsk rosmarin.    Foto: Dan Strandqvist

Äntligen kommer sensommaren. Inte för att sommaren går mot sitt slut, utan för det överflöd av färska frukter, bär, svampar och grönsaker som naturen ger. Nyttig, god och hållbar mat.

Annons

Nästan alla vet att rotsaker är nyttiga, fiberrika och miljösmarta. De går att hitta hyggligt lokalodlade, åtminstone så länge man håller sig till de vanliga knölarna. Rotsaksskörden klarar dessutom en vinterlagring hos producenterna, vilket gör dem betydligt mer miljösmarta än grönsaker som kommer i en långtradare från kontinenten, eller längre bort ifrån, och bara har några dagars hållbarhet.

Så här års, när sommaren går mot sin final, är rotsakerna som bäst. Med lite tur kan man dessutom hitta dem till ett bra pris. De kan tillagas på olika sätt eller i många fall ätas rårivna, i synnerhet när det handlar om tidiga rotsaker. Testa att riva en mix av rotsaker som kålrot, morot, majrova och någon lök, blanda med ägg och stek små rotsaksbiffar. Antingen för en måltid nu eller i större mängd där överskottet läggs i frysen. Perfekt vegetarisk mat.

Kycklingfilé må vara praktisk mat i köket men väl på bordet önskar man sig ofta något med mer smak. Hur märkligt det än låter ökar smaken om köttet kokas. Smaksätt vattnet med vitt vin, färska örter och lök. Låt kycklingen sjuda och sedan dra i den varma vätskan minst en halvtimme. Då får du ett supermört kött som gärna kan serveras med örtstuvade rotsaker.

Än är det för tidigt för mörka köttgrytor. Ljusa grytor på lammkött känns mer rätt i tid. Gärna fullproppade med sensommarens grönsaker.

Blandade rotsaker kan även strimlas och blancheras till en egen wokblandning. Vid tillagning kan rotsakswoken utgöra grund och sedan kompletterar man med broccolibuketter eller någon annan grönsak som ger extra färg. Då får man det där efterlängtade tuggmotståndet.

Dan Strandqvist/TT

---------------------------------

RECEPT

Vinbräserad kycklingfilé med örtstuvade rotsaker

För 4 personer

600 g kycklingfilé

1 liter vatten

1 tärning hönsbuljong

1 dl torrt vitt vin

2-3 kvistar färsk timjan

1 liten gul lök

1 lagerblad

1 tsk salt

8 lätt krossade vitpepparkorn

Att äta till:

3 dl vätska från kycklinggrytan

300 g morötter

200 g palsternackor

100 g rotselleri

1 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

1 msk hackad, färsk timjan

1 msk hackad, färsk dragon

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

salt och vitpeppar

1. Koka upp vatten i en vid kastrull och smula ned buljong. Tillsätt vin, timjan, en delad gul lök, lagerblad samt salt och krossade vitpepparkorn. Lägg kycklingfiléer i den kokande vätskan, sänk värmen och lägg på lock. Sjud i 5 minuter. Dra kastrullen från värmen och låt kycklingköttet dra på eftervärmen i 30 minuter med locket på.

2. Skala och skär morötter, palsternackor och rotselleri i mindre bitar. Fräs bitarna med olivolja i rymlig kastrull någon minut. Riv över en vitlöksklyfta samt tillsätt timjan och dragon. Späd med 3 dl silad vätska från kycklinggrytan och låt allt koka upp. Sänk värmen så att rotsakerna bara sjuder sakta. Efter 15 minuter reds rotsakerna av med majsstärkelse löst i vatten. Fortsätt att sjuda i 5 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.

3. Lägg upp rotsakerna på fat eller tallrikar. Toppa med snedskurna bitar av kycklingfilé. Garnera gärna med örtkryddor.

Skinkstek med rostade rotsaker

För 6 personer

900 g skinkstek

1 tsk hackad färsk rosmarin

salt och vitpeppar

Till rotsaksbädden:

600 g kålrot

500 g fast potatis

300 g morot

1 stor gul lök

1 msk hackad färsk rosmarin

1 msk olivolja

Att äta till:

400 g finstrimlad färsk vitkål

2 msk vatten

1 msk olivolja

1 tsk vitvinsvinäger

1 tsk italiensk salladskrydda

1. Skala och skär kålroten i ungefär 2 centimeters bitar. Ge dem ett uppkok och några minuter till i lättsaltat vatten. Sila av. Skär potatisarna i klyftor, tärna morötterna och hacka löken grovt. Sprid ut rotsaker och lök i en ugnsfast form. Salta lätt, ringla över olivolja samt vänd ned hackad färsk rosmarin.

2. Gnid steken med salt, vitpeppar och rosmarin. Stick in en stektermometer och lägg steken ovanpå rotsakerna. Sätt in allt i nedre delen av 150 graders ugn och stek till dess köttets innertemperatur är 75 grader.

3. Strimla vitkålen mycket fint. Blanda den med vatten, olivolja, vinäger och italiensk salladskrydda. Ställ den färdiga salladen kallt.

4. Ta ut kött och rotsaker. Låt köttet vila i 10 minuter innan det skivas upp och serveras med rostade rotsaker och en kyld vitkålssallad.

Skördegryta med lamm och blandade rotsaker

För 4 personer

600 g benfritt lammkött

1 liter vatten

2 tärningar grönsaksbuljong

1 msk tomatpuré

200 g kålrot

100 g palsternacka

100 g morot

50 g rotselleri

1 vitlöksklyfta

1 tsk färsk timjan

1 1/2 msk majsstärkelse + 2-3 msk vatten

salt och vitpeppar

Att äta till:

kokt potatis

1. Skär lammköttet i bitar med ett par centimeters sida. Skala och skär kålrot, palsternacka, morot och rotselleri i något mindre bitar.

2. Koka upp vatten smaksatt med 2 tärningar grönsaksbuljong. Sjud köttet i vätskan någon minut och skumma av ytan noga. Därefter tillsätts tomatpuré, rotsaker, krossad vitlök och timjan. Salta och peppra lätt. Sjud allt sakta under lock i 15-20 minuter.

3. Lös majsstärkelse i vatten och red av grytan. Sjud i ytterligare i 5 minuter, nu utan lock. Servera med kokt potatis. (TT)

Att dricka till:

Villa Antinori (2300) är ett välgjort och kryddigt vin från Toscana, Italien. Passar bra till rotsaker i kombination med kött. Kostar 149 kronor flaskan och finns i de flesta av Systembolagets butiker.

Mer läsning

Annons