Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vardag och lyx med lax

/
  • Vasst kryddad och stekt lax med hummermousselinsås och löjrom. Låter som en snudd på omöjlig uppgift, men i själva verket är den både superenkel och kanongod.    Foto: Dan Strandqvist
  • Pepparkryddad lax med krämig senapssås och smörslungade potatisar är mat med norska rötter.    Foto: Dan Strandqvist
  • Med kraftig aluminiumfolie på gallret är det enkelt att grilla lax med saftigt resultat.    Foto: Dan Strandqvist
  • Kallrökt lax på minimackor med färskost, pepparrot och grön sparris är små försvinnande goda delikatesser.   Foto: Dan Strandqvist

Norsk lax har blivit en världssuccé som ingen kunde förutspå när de första odlingarna byggdes upp. Den mångsidiga fisken passar både till vardags och till lyxigare tillfällen. I dagarna hyllar vi Norges nationaldag med stekt, grillad och rökt. Nyt måltidet ditt.

Annons

Lax är en uppskattad fisk i de flesta sammanhang. Fest eller vardag, grill eller kastrull, laxen hänger med på alla tänkbara tillagningsmetoder. Lägger man till rökt, gravad och rimsaltad har man sannolikt den mest flexibla fisk som finns.

Till vardags kan man mycket väl köpa fryst i portionsbitar. Praktiskt, men den kan inte tävla med färsk när det gäller smak och konsistens. Som färsk bör den vara stor, det vill säga hög över ryggen. Större fiskar ger saftigare resultat, oavsett tillagningsmetod. I likhet med all fisk ska den inte överstekas eller övergrillas, då förvandlas den till något som gnisslar mellan tänderna.

Tillagningstiden i panna eller på grill varierar naturligtvis, men mer än 3-5 minuter per sida behövs sällan. Ett bra tips vid grillning är att ge bitarna färg direkt på gallret för att sedan lyfta över dem till ett lugnare hörn av grillen som är täckt med aluminiumfolie. Där kan den eftersteka, gärna under lock för mer röksmak, utan att bli bränd. Men åter, tänk på tiden, för med lock på grillen går det undan.

Lax bör ha skinnet kvar när den grillas. Börja med köttsidan, sedan skinnsidan. Med skinnet mot grillen klarar laxen sig bättre även om skinnet blir svart, och det ska inte hänga med på tallriken.

I dagarna firar Norge sin nationaldag. Den 17 maj är en stor festdag i vårt västra grannland. Vi hyllar Norge med stekt lax och senapssås, en vanlig kombo i norska kök, samt stekt lax med hummermousselinsås, grillad lax med kyld örtagårdssås och små munsbitar med kallrökt lax på kavring tillsammans med färskost och pepparrot. Hur gott som helst, oavsett vilket recept man väljer.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Recept:

Stekt lax med senapssås

För 4 personer

600 g färsk lax

salt och svartpeppar

smör och rapsolja

Till såsen:

3 dl vatten

2 dl grädde

2 msk grovmald senap

1 tsk gurkmeja

1 tärning grönsaksbuljong

1 tsk mild vitvinsvinäger

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

salt och vitpeppar

Att äta till:

små fasta potatisar

broccoli

sockerärter

körbärstomater

citron

dill

1. Koka potatisen i saltat vatten cirka 10 minuter - knappt klara med andra ord. Slå av vattnet och låt dem ånga av.

2. Se till att laxen är helt benfri. Glöm inte småbenen mitt i fiskfilén. Skär bort skinnet om det sitter kvar. Dela fisken i 4 portionsbitar.

3. Koka upp vatten och grädde. Tillsätt senap, gurkmeja och smula ned en tärning grönsaksbuljong. Låt koka upp, tillsätt vinäger och red av med majsstärkelsen. Sänk värmen och låt det sjuda i fem minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.

4. Krydda och stek laxbitarna i lika delar smör och rapsolja, cirka 3-5 minuter per sida. Börja alltid med köttsidan nedåt och het panna. När de fått fin färg, vänd dem och sänk värmen. Normalt steks första sidan tre minuter och den andra något längre.

5. Hetta upp potatisarna i panna i rikligt med smör och lite rapsolja. Servera allt med lättkokta grönsaker, halva körsbärstomater, citronklyftor och dill.

Stekt lax med hummermousselinsås och löjrom

För 4 personer

600 g skinn- och benfri laxfilé

salt och vitpeppar

1 krm chiliflakes

smör och rapsolja

Till såsen:

2 dl färdig hollandaisesås

1 1/2 dl vispgrädde, rumstempererad

1 tsk konc. hummerfond

1 krm mild vitvinsvinäger

ett uns cayennepeppar

Att äta till:

kokt potatis

blandade salladsgrönsaker

citron

dill

75 g löjrom

1. Se till att fisken är skinn- och benfri. Dela den i 4 portionsbitar. Krydda med salt, vitpeppar och sparsamt med chiliflakes.

2. Vispa grädden separat till nästan fast konsistens. Häll upp färdig hollandaisesås i en skål. Såsen bör vara rumstempererad. Smaksätt med hummerfond och vitvinsvinäger. Vänd försiktigt ned grädden. Smaka av med salt och ytterst lite cayennepeppar. Såsen får stå i rumstemperatur fram till servering.

3. Stek laxen i lika delar smör och rapsolja. Normalt tre minuter med köttsidan mot nedåt och 4-5 minuter med det som varit skinnsidan.

4. Servera laxen med såsen fördelad vid sidan. Toppa med löjrom. Servera kokt potatis, salladsgrönsaker, citron och dill till. |

Grillad lax med kyld örtagårdssås

För 4 personer

600 g benfri laxfilé med skinnet kvar

1 tsk hel svartpeppar

1 tsk hel rosépeppar

1 tsk hel torkad grönpeppar

salt

smör och rapsolja

Till såsen:

2 dl mager crème fraiche

1 dl lättmajonnäs

1 msk hackad dill

1 msk hackad persilja

1 msk hackad gräslök

1 liten burk ishavsrom

vitpeppar

Att äta till:

ris

100 g champinjoner

blandade salladsblad

citron

1. Stöt pepparkornen. Vänd fisken i olja och lägg den med skinnsidan mot skärbrädan. Fördela pepparn över fisken och salta lätt. Dela den i fyra portionsbitar.

2. Blanda crème fraiche, majonnäs, dill, persilja och gräslök. Vänd ned ishavsrom och smaka av med salt och vitpeppar. Dela och stek svampen lätt i smör och rapsolja. Salta och peppra. Koka riset enligt paketets anvisningar.

3. Grilla laxen, först någon minut med köttsidan mot glöden. När den fått färg, lägg bitarna med skinnet nedåt på folie vid sidan av den starkaste värmen. På med grillocket i 3-4 minuter.

Lossa fisken från skinnet och bjud den med ris, brynt svamp, kall sås, citron och salladsblad.

Laxsnittar med pepparrot och sparris

För 4 personer/8 snittar

4 skivor kavring

rumsvarmt smör

150 g kallrökt lax

8 gröna sparrisar med fina knoppar

100 g färskost

1 msk färskriven pepparrot

dill

1. Använd färdigskivad kallrökt lax. Oskivad måste skäras i riktigt tunna skivor, vilket inte är så lätt. Ett knep är att köpa den rökta laxen fryst och skära skivorna när den hunnit tina till hälften.

2. Skär av sparrisknopparna med en centimeter kvar av stjälken. Sjud sparrisknopparna en dryg minut i lättsaltat vatten. Kyl dem i iskallt vatten. Sparrisen som blir över sparas till ett senare tillfälle.

3. Smöra brödet lätt och skär ut små rektangulära bitar.

4. Skala och riv pepparrot mycket fint. Blanda pepparroten med färskosten. Lägg en "sträng" i brödens längdriktning. Snurra hop laxen till något som med lite fantasi kan liknas vid en ros, tryck fast den lätt i osten. Garnera med sparrisknopp och dill.

Att dricka till

Saint-Véran Réserve Joseph Deshaires (5602) är en smakfull fransk bourgogne som passar bra till smakrik fisk. Kostar 139 kronor flaskan.

Mer läsning

Annons