Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matavfall fastnar i sopkärlen – så undviker du fastfrusna sopor

Har du drabbats av att ditt matavfall inte åker med till återvinningen vid tömning?
Du är inte ensam.
Men du behöver inte oroa dig för att det blir dubbel debitering för det som stannar kvar i ditt kärl.

Annons

Miva får en del samtal om att främst matavfall – det som ska placeras i bruna kärl – inte töms ordentligt.

Papperspåsarna fastnar antingen i själva kärlet eller i andra påsar så att det blir som en propp vid själva tömningen.

Resultatet är att alla påsar inte lämnar kärlet när det vänds upp och ned vid tömning, utan ett antal påsar kan bli kvar och får vara med ytterligare en period innan det är dags för nästa tömning.

Läs också: Premiärtömning av bruna kärlen

Miva har fått samtal från oroliga husägare som undrat om de tvingas betala två gånger för de påsar som fastnat på ett sånt sätt att de inte lämnar kärlet förrän vid ett andra försök.

Svaret är: Nej, det behöver man inte göra.

Lars Westberg, kommunikationsansvarig på Miva, förklarar:

– Kärlen vägs när de lyfts upp och när de har tömts. Det är mellanskillnaden som kunden betalar för. Om det skulle vara så att en eller flera matavfallspåsar skulle bli kvar i kärlet så betalar man alltså inte för dem.

Läs också: Snöröjningen tar sopkärl för 24 000

Vem är det som har ansvar för att påsarna inte fastnar i kärlet och i varandra?

– Det är upp till fastighetsägarna att se till så att påsarna inte sitter fast på något sätt.

Ett tips för att undvika fastfrusna sopor är att se till att både kärlet och påsarna är torra. Några goda råd är att låta blött avfall rinna av ordentligt i vasken innan det läggs i påsen eller att låta påsen ligga i en hink utomhus och frysa till någon timme innan den läggs i kärlet.

– Det går utmärkt att lägga rivna äggkartonger, hushållspapper eller någon sida från en dagstidning om man vill ha något som drar åt sig vätska, säger Lars Westberg.

Han fortsätter:

– Ett annat tips är att styckefrysa påsarna innan man lägger ned dem i kärlet. Då fastnar de inte. Nu när det är riktig vinter så är problemen inte lika stora som när det är varm och kallt om vartannat.

■■ Äntligen! Nu finns Sundsvalls Tidning som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!