Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matfors får ett eget Vin & Sprit – här ska akvaviten få smak

Snapsen till midsommar nästa år kommer från Matfors.
För där ska byggas en ny spritfabrik för svensk akvavit och kryddat brännvin.
Och produktionen ska starta vid årsskiftet.

Annons

Det är läkemedelstillverkaren Unimedic som fått teckna ett flerårigt avtal med Altia, alltså Finlands Vin&Sprit, om att få destillera spriten och ge den rätt smak.

– De hade planer på att bygga en egen anläggning i Stockholm, men vi lyckades få den hit. För det kan vi förstås tacka Stefan Mårtensson, som arbetar för Altia, och bara bor några kilometer härifrån. Men det beror också på att vi har redan har kunnade, logistik och ett starkt kvalitetstänk, eftersom vi producerar flytande läkemedel, säger Kenth-Olov Norman och Staffan Nordensson på Unimedic.

Den nya produktionen ska få en helt egen fabrikslokal, delvis i två plan och den blir 1 000 kvadratmeter stor invändigt. Arbetet har påbörjats och byggnaden ska stå klar före jul.

– Det är en investering på 20 miljoner kronor, men satsningen säkrar framtiden ytterligare för vår hyresgäst Unimedic, vilket förstås är bra, säger Peter Clemin, vd för kommunala Skifu, som äger fastigheten.

Det behövs också utrustning för produktionen och lagring för över tio miljoner kronor, vilket Unimedic och Altia står för tillsammans.

– Vi kommer att behöva två stora destillationspannor i koppar, som rymmer vardera 1 200 liter, säger Kenth-Olov Norman, som numera är senior advisor på Unimedic. Staffan Nordensson tog över som platschef i april.

Läs också: Vin&Sprit blir franskt.

Dessutom får de ekfat som forslades ner till Åhus i Skåne när Vin&Sprit såldes nu komma "hem" igen. För fabriken kommer att ha ett ganska stort lager.

Destillatet skickas slutligen till Finland för att spädas och tappas på buteljer.

Unimedic har i dag 70 anställda i Matfors. Den nya satsningen ger visserligen bara ett par, tre nya arbetstillfällen inledningsvis, men det finns hopp om mer.

– Det finns möjligheter att utveckla samarbetet med Altia och vi bygger också för att vara förberedda på nästa steg. Det här ju en stor satsning och vår förhoppning är att vi inom två år har nått dit. Och då handlar det om betydlig fler jobb, säger Kenth-Olov Norman.