Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matfors skola lär ut entreprenörskap – vill förbereda eleverna inför arbetslivet: "Blir kreativa"

Entreprenörskap. Det är ett av de tillgängliga valen när eleverna på Matfors skola får välja fördjupningsämne. Ett 20-tal elever har redan hunnit lära sig mängder av grunder inom företagande – och det redan innan möjligheten till UF-arbete i gymnasiet.

– Genom det här så blir de kreativa och utvecklas som personer och tonåringar. De har tagit ett stort steg sedan jag träffade dem första gången. Det ger så mycket i det övriga skolarbetet att få vara med om det här, säger Helena Amrén, lärare på Matfors skola.

Hittills har eleverna bland annat fått besök av en inspiratör från Ung företagsamhet och fått testa sina idéer framför en jury likt TV-programmet Draknästet. Därefter har de jobbat med olika typer av genomförbara idéer utifrån en budget.

Skolan står för en startinvestering som de därefter hushåller med under projektens gång.

Daniella Boman och Saga Skölving har bland annat gjort hälsogodis och tagit fram miljövänliga skönhetsprodukter.

– Vi tänker sälja det på julmarknaden som är i Matfors i december bland annat, säger Daniella Boman.

Ebba Englund och tre andra har gjort armband med fokus på jämställdhet och allas lika värde.

– Vårt budskap är att alla är olika och att det också är okej, säger hon.

Amanda Ström och några till har dels bakat muffins, dels jobbat med en annan idé om värdeskapande för yngre årskullar på skolan.

– Tanken är att vi ska låna böcker från biblioteket och sedan göra pjäser utifrån dem, säger hon.

Många delar har ingått i samband med de olika projekten. Eleverna har bland annat undersökt behovet av reklam för att marknadsföra sina produkter och eventuella marknadsundersökningar.

Framöver väntar ett studiebesök på ett IT-företag och eventuellt en mäklare och en rekryteringsfirma.

– De kommer att berätta hur man gör sig anställningsbar, hur en anställningsintervju går till och så får de möta personer som jobbar där. Men framför allt vill jag att de ska få komma ut och se företag, säger Helena Amrén.

Både elever och personal är helt överens om att Helena är en bra guide och betyder mycket.

– Helena har jobbat mycket med kontakten med företag och så. Det är rätt mycket jobb med alla förberedelser och hon brinner verkligen för det här, säger biträdande rektor Gisela Annerstedt.