Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matforskocken laddar om efter andra andraplatsen i Årets kock

För andra gången i "Årets kock" blev det silver för Johan Backéus från Matfors.
– Jag är skitnöjd och tar nu en paus för att ladda om igen, säger han.

Johan har blivit uttagen till den prestigefyllda tävlingen Årets kock fyra gånger och i år blev han åter tvåa.

Hur kändes det?

– Jag ger inte upp, nu när jag fått rutin på det här. Som i alla bedömningstävlingar är det svårt att sia om hur det ska gå.

Hur laddar du om?

– Nu tar jag det lugnt, så att jag kan tänka fritt och andas. Det behövs efter att ha levt i den intensiva tävlingsbubbla som det innebär.

När Sundsvalls Nyheter ringer upp Johan har han precis varit ute på en slädtur med en av hästarna på gården i Norrlindsjö, där han är uppvuxen.

– Jag fyllde 30 år i helgen så jag har varit hemma och firat med släkten. Som en födelsedagspresent till mig själv blir det en resa till Kyoto i Japan, för mig och flickvännen Birgit. Där kanske jag kan få lite influenser till nästa tävling, fisk och skaldjur är det jag tycker är roligast att jobba med.

Vilket var ditt första jobb?

– Det var på den lilla bykrogen Smedjan i Sörfors. Där jobbade jag extra under helgerna och på sommarloven, när jag pluggade på Altinska skolan i Sundvall. Före det fick jag hjälpa till att ta in hö till djuren på gården, det hör till när man bor på landet.

Var jobbar du nu?

– På restaurang Aveqia i Stockholm sedan två år tillbaka. Jag har bott där i åtta år och jobbat som kock på olika restauranger.

Vad äter du helst om du går ut och äter på restaurang?

– En köttbit och är jag på Gondolen blir det deras klassiska skagenröra, den är kanon.

Se tv från finalen: Johan från Matfors tog silver i Årets kock