Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matilda inför sitt första lopp: "Vi kommer inte starta för att vinna utan för att ta oss runt"

19-åriga Matilda Persson är den första rullstolsburna som har tagit travlicens. Nu förbereder hon sig för att få köra sitt första lopp.
– Jag är jättetaggad men nervös, säger Matilda.

Se även del 1: I sulkyn är alla lika: "Det är en otrolig frihet att sitta där i vagnen"

Kolla in bonusmaterialet: Matilda om ponnyn Bella: "Hon har varit guld för mig"

För två år sedan drog Matilda i gång projektet Matildas äventyr tillsammans med Hagmyrentränaren Linda S Hedström. Målsättningen i projektet var att Matilda skulle ta kör- och tränarlicens. Flera personer gick in som delägare och hjälpte till med finansieringen av hästen LH Adventure och träningen.

I början körde Matilda och LH Adventure lugna pass i skogen. Så småningom höjde de tempot och började köra på banan.

– Det är roligt att få ha varit delaktig i den här resan. Men det är Matilda som har gjort allt jobb och det är hon som har kämpat. Hon har en enorm vilja och utan den hade hon aldrig klarat av det, säger Linda.

– Jag tror inte att jag hade tagit licens nu om jag inte fått vara med Linda. Jag har varit med på allt från träningar till tävling. Det har varit ett stort steg att gå från ponny till att jobba med storhäst, säger Matilda.

Läs också: Matilda från Enånger första rullstolsburna i Sverige att få travlicens.

Matilda har valt att köra i en säkerhetsvagn med en sparkbåge för att ha ett stöd om hästen stannar tvärt och Matilda faller framåt.

– Det jag har tvivlat på under den här resan är smärtan och infektionerna som sätter stopp för träningen av hästarna. Träningsscheman bestäms utifrån hur jag mår och inte hästens form, berättar Matilda.

Läs också: Hästarna lindrar smärtan.

I mitten av januari fick Matilda beskedet att hon var godkänd för körlicens, tränarlicensen fick hon redan i höstas.

Se inslaget där Linda S Hedström och Matilda Persson berättar om resan från ponnytrav till storhäst.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvalls Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!