Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mats Nordin hittar stilen i Hudiksvall – häng med in i unikt showroom

Mitt i Hudiksvall finns något som är unikt i Sverige – ett stort showroom som visar upp inredning i olika miljöer.
– Vissa delar är som ett vardagsrum, andra visar upp kontorsmiljö. Det är roligt att kunna hålla till i Hudiksvall med det här, säger Mats Nordin, enmansföretagaren som står bakom dos mil.

I ett av Hudiksvalls mest karakteristiska hus, den pampiga gamla Sundsvallsbanken i rött tegel nere vid kanalen, håller Mats Nordin och hans företag dos mil till. Entrén är ganska anspråkslös och lokalen är egentligen en källare. Men bakom dörrarna är det som en annan värld. En halvtrappa ner finns skimrande heltäckningsmattor, mässing, guldfärgade element, en soffa i mjukt skinn, spektakulära lampor och möbler i dova färger.

Här huserar Mats Nordin sedan tre år tillbaka med sitt företag dos mil som grundades år 2000 – därav namnet, som betyder tvåtusen på spanska.

– Innan jag startade eget var jag i krogbranschen i 16 år. Jag har ägt krogar och varit anställd. Jag har varit dj, bartender och jobbat med marknadsföring på Statt. Och jag var med och drog i gång Café Augusts nöjesverksamhet en gång i tiden, berättar Mats Nordin.

Intresset för form och inredning har följt med från barndomen – Mats var noga med vilka beslag hans fönster i pojkrummet hade, och han byggde sin egen stereobänk. Han har också hunnit med att jobba fem år i Spanien och fick mycket inspiration därifrån, både vad gäller arkitektur och inredning.

Efter att ha byggt upp flera nöjesverksamheter i Hudiksvall fick Mats Nordin uppdraget att renovera Statt, vilket gav ringar på vattnet.

– Då hörde hotellkedjan First Hotels av sig och ville att jag skulle jobba med Strand Hotel i Sundsvall. De hade sett vad jag hade gjort här i Hudik och blev intresserade. Det var det som gjorde att jag bestämde mig för att satsa på företaget.

På Strand Hotel gjorde han om loungen och restaurangen enligt ett nytt koncept.

Sedan följde restauranger, lobbys och lounger på flera hotell.

– Tanken från början var att erbjuda helhetskoncept åt just krogar. Ta fram menyer, drinklistor och marknadsföring, utöver själva inredningen. Det var en ganska smal inriktning till att börja med, just för att jag redan kunde hotell- och restaurangbranschen.

Under resans gång har företaget utvecklats i flera riktningar, och Mats uppdrag handlar numera om allt från kontor till privata hem. Just privata hem, ofta i form av nybyggda hus, är ett område där han får allt fler förfrågningar.

– Jag har även inrett alla flygplatslounger åt Malmö Aviation. Det var ett stort jobb.

Ljussättning är ett av dos mils viktigaste områden, som Mats tycker är särskilt viktigt när man inreder sitt hem.

– Bygger man ett nytt hus med fem meter i takhöjd så måste man tänka väldigt mycket på både akustik, material i ytskikten och ljussättning. Det är viktigt!

Nyligen avslutade Mats jobbet med ljussättningen av Hudikhus nya kontor i hamnen, och just nu är han anlitad att inreda ett arkitektritat hus från 1969, som ska renoveras. Samtidigt håller han på med ett hus från 1800-talet i Delsbotrakten.

– Man kan inte ta en fin gammal hälsingegård och bara smaska på med belysning. Det måste man göra varsamt, på ett smakfullt sätt.

Innan 2008 satt Mats hemma i köket och jobbade, men då flyttade han till lokaler på Hamngatan, där han hade utställningslokal och kontor på totalt 110 kvadratmeter.

Men 2013 dök lokalen på Lilla Kyrkogatan upp – mer än dubbelt så stor som den gamla.

– Jag ville ha något större än det jag hade, och jag såg potentialen här. Jag ville kunna förmedla en känsla av wow när man kommer in här, lite som i en hotellfoajé eller ett väldigt snyggt kontor.

En stor renovering gjordes, där el, tak och allting gjordes om. Nu är det "färdigt" samtidigt som det aldrig blir färdigt – tanken är att inredningen ska vara föränderlig. Och det som finns i lokalerna går också att köpa. Ett showroom i samma storlek och omfattning finns egentligen inte att tala om i Sverige, och de som ändå finns, finns i storstäderna.

– Jag har väldigt lätt att skapa mig en bild av hur man skulle kunna göra när jag går in i ett hus eller ett rum. Det går fort för mig att se helheten. Jag kan komma in i ett ruckel och se "där ska jag ha en fyra meter lång köksö".

Nästa projekt är den lilla plätten mark utanför fönstren, som går längs med kanalen. Där gör Mats Nordin och företaget Gröna systrar en slags "city garden". Inte för människor att vistas i, men som en inspirerande liten visningspark mitt i stan.

Och visst tänker Mats stanna i Hudiksvall.

– Jag har min bas här. Och det är alltid roligt att göra något i sin egen hemstad, där man vuxit upp. Det är ju så att affärer försvinner och industrier lägger ner, men efter regn kommer sol. Folk gör grejer och tror ändå på Hudiksvall.