Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Max Martin får Polarpriset

Den svenske låtskrivaren och producenten Max Martin och den italienska sopranen Cecilia Bartoli får årets Polarpris.
Juryn överraskar genom att för första gången ge priset till en låtskrivare.

Annons

Max Martin blir också den förste svensken att få priset i populärmusikklassen. "Med sitt öra för sångmelodier, sin musikaliska precision och hantverksskicklighet, har han förädlat och utvecklat den globala populärmusiken" skriver juryn i sin motivering.

Med Martin som pristagare utvidgar juryn sitt urvalsfält i populärmusikklassen till att omfatta inte enbart artister utan också låtskrivare och producenter. Det är dessutom en yrkesperson som i allra högsta grad är i ropet när han får priset.

Max Martin fick sitt internationella genombrott som låtskrivare 1999 med Britney Spears debutsingel "Baby one more time". Sedan dess har han på ett exempellöst sätt lyckats behålla sin position som en av världens mest framgångsrika låtskrivare.

Han har skapat internationella superhits åt bland andra Katy Perry, Maroon 5 och Taylor Swift. Med låten "Can't feel my face" - som han skrev tillsammans med Ali Payami, Savan Kotecha, Abel Tesfaye och Peter Svensson till den kanadensiske artisten The Weeknd - fick han i augusti förra året sin 21:a förstaplacering på den amerikanska Billboard-listan. Bara den tidigare Polarpristagaren Paul McCartney och John Lennon har noterat fler Billboard-ettor. Som en jämförelse hade Abba en Billboard-etta.

Max Martin föddes 1971 som Martin Sandberg i Stenhamra på Ekerö utanför Stockholm. Medialt har han konsekvent hållit en mycket låg profil. I en unik intervju i Sveriges Radios P4 lovsjöng han i somras den kommunala musikskolan som han framhöll som sin väg in i musiken. Han började spela valthorn men gick snart över till trummor och keyboard. Mitt under studierna på Stockholmsskolan Södra Latins musiklinje hoppade han av för att i stället börja som praktikant hos Denniz Pop.

Låtskrivaren och musikproducenten Denniz Pop tog den unge Max Martin under sina vingar i Cheiron-studion som låg vid Fridhemsplan i Stockholm. Max Martin blev något av en lärling och det förhållningssättet har han burit med sig genom karriären.

2006 gav Max Martin den då 21-årige hårdrockaren Johan Schuster en praktikplats i sin studio. Schuster fostrades enligt Denniz Pops modell, fick artistnamnet Shellback och är i dag Max Martins parhäst. De ingår som en del i producentkollektivet Wolf Cousins och har tillsammans bland annat skrivit Taylor Swifts hit "Shake it off". Inför den amerikanska Grammygalan som äger rum på måndag är Max Martin sexfaldigt nominerad.

Med sin sällsynt skarpa blick för talang har Max Martin, som bor i Los Angeles, knutit flera unga förmågor till sig. På så vis har han kontinuerligt vitaliserat och återuppfunnit sig själv. När Max Martin utnämndes till Årets svensk i världen 2015 berättade han i en intervju att lagarbete är en starkt bidragande orsak till hans framgångar.

Den italienska mezzosopranen Cecilia Bartoli, som även hon är Grammy-nominerad i år, får priset för sin förmåga att utveckla sången som konstart. Polarprisjuryn framhåller hennes "röstomfång på tre oktaver och en unik inlevelseförmåga och uttrycksfullhet. Inom operamusiken är hon lika framgångsrik som Max Martin är inom sitt fält.

– Vilken fantastisk överraskning. Jag är djupt hedrad. Det här fantastiska priset handlar om passion för bra musik utan gränser, säger Bartoli i en videohälsning.