Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maxat Halloweenmys i trädgårdsdesignerns växthus vid Siljan

Högst upp på höjden i Tällberg med vidunderlig utsikt över Siljan och bergen ligger familjen Holmats Bonds växthus.
En plats av trä och glas för avkoppling och återhämtning.
Till Allhelgonahelgen har Karin och döttrarna Saga och Linn gjort det extra mysigt i växthuset.

TV: Kika in i Karins maxat pyntade växthus:

Karin Holmats Bond är trädgårdsdesigner och har arbetat med sitt eget företag Millamollis i tio år. Hon älskar sitt jobb men det är fysiskt tungt och kroppen har börjat säga från.

– Som egenföretagare är det svårt att ta pauser, säger Karin. Det finns alltid något som behöver göras.

Läs även: Halloween – ännu en grej vi snott (och gjort tråkigt svensk)

Men att återhämtningen är viktigt har Karin blivit smärtsamt medveten om. Axlarna och nacken satte tvärstopp för grävning i våras.

Därför tänker hon nu uppdatera sin firma.

– I Millamollis 2. 0 kommer jag att vara mera i butiken och hjälpa kunderna. Och även hinna med fler konsultationer och ritbordsuppdrag. Jag kommer inte att projektleda lika mycket längre eller vara den som anlägger.

För att främja återhämtning har Karin och maken Ulf skapat ett nytt rum i trädgården just för det ändamålet. Ett hus av trä och glas att varva ner i.

– Vi sitter här och bara myser. Utan all distraktion runt omkring som man annars har. Vi har spelat mycket kort här under sommaren. Och så är det härligt med ett rum i trädgården där man kan vara och njuta av växterna även om det regnar ute, säger Karin.

Den kalla sommaren som varit har det behövts ett extra uterum med både tak och infravärme.

– Då har det varit extra skönt att kunna krypa upp i dagbädden med fårskinn och filtar, säger Karin.

– Och så gör jag yoga här ibland. Jag sopar rent på golvet och rullar ut en matta mellan odlingarna.

På sommaren tycker Karin om att odla i växthuset. Gurka, sommarblommor och tomater.

Men till Allhelgona och Halloween är det maxat mys som gäller. Karin har hämtat växter från sin butik och inrett med pumpor, grönkål, växthusets kvarvarande sommarblommor, ljusslingor, levande ljus och glasdekorationer.

Allt går i gula och röda hösttoner.

– Det är väldigt mycket sådana färger som gäller i inredning nu över huvudtaget, säger Karin och så är det ju väldigt fint på hösten.

Från växthusets tak hänger gula girlanger av lönnlöv.

– De pysslade jag ihop igår. Jag vek löven dubbla och trädde dem sedan på ståltråd, säger Karin. Jag tycker att det är jättekul att göra sådant här. Det vill jag få mera tid till att göra framöver också. Både hemma och i butiken.

I några girlanger satte hon röda exotiska bär mellan varven.

– Jag tycker att det är kul att blanda lite. Jag tar mycket sådant jag hittar i trädgården, men köper också lite exotiska frukter och pumpor att dekorera med.

Karin och dottern Saga har dekorerat pumporna. Karin borrade ut runda hål i sina. Saga gjorde mera klassiska söt-läskiga halloweenpumpor.

– Förra året var det kallt och regnade mycket på halloween. Då säckade pumporna ihop och locket ramlade in, säger Saga.

Därför har hon kommit på en smart lösning i år:

– Jag skar ut ett lock i botten i ställer och gröpte ur pumpan underifrån. Då står pumpan på locket istället och det finns inget lock som kan ramla ner.

Av innehållet i pumporna hoppas Karin och döttrarna att Ulf ska fixa något gott.

– Det är han som står för maten när vi har fest, och jag älskar att duka och göra fint, säger Karin. Nu blev det ju så himla mysigt här i växthuset!

Det här får vi göra till en tradition.