Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maximera din spaweekend

Numera är det lättare att hitta ett hotell med relax än ett utan. Men det är skillnad på spa och spa. Pamela Andersson Alselind vet hur du orienterar rätt i rekreationsdjungeln.
– Många tänker att det räcker med en bubbelpool och massage, men det tycker inte jag. Spa ska innehålla en mängd saker. Jag tycker till exempel att man ska räkna med att det finns olika vattenavdelningar och flera bastusorter.

Pamela Andersson Alselind är chefredaktör på tidskriften Topphälsa som regelbundet guidar i ämnet. Redaktionen är också flitiga gäster på landets friskvårdsanläggningar.

– Spahotellen satsar mer på ett helhetstänkande nu. Det ska förutom behandlingar och relaxavdelningar vara gourmetmat och bra träningsmöjligheter. Många har träningsprogram med instruktörer, och så såg det inte ut för 15 år sedan. Då kanske det fanns tai chi och inget mer. Nu erbjuds ofta tuffare träning som crossfit.

För att underlätta för spekulanten tipsar hon om tre anläggningar som hon tycker lyckats särskilt väl, en i varje landsände.

Ystad Saltsjöbad är ett givet stopp för den rekreationstörstande i södra Sverige.

– Det har blivit prisbelönt många gånger - du har en spaterapeut med dig som hjälper dig längs vägen. Den här anläggningen känns verkligen som en egen värld, med djungel, hamam och även en nordisk avdelning. Varje detalj är genomtänkt. När jag var där i somras ville jag nästan gråta när jag checkade ut.

I Göteborg ligger Sankt Jörgen Park, som även erbjuder konferens, mat och golf.

– Där har jag varit fem gånger. Som besökare får du ett schema att följa för att kroppen ska bli balanserad, sedan kan du välja om du vill fokusera på att få mer energi eller att bli lugn. De har en stor relaxavdelning med allt från gungor, till kallbad till ett värmerum där man kan titta ut över poolen och se öppna lågor.

När det gäller anläggningar norröver har utbudet inte varit särskilt stort, men ökat en del på senare år. Frösö Park Spa i Östersund och Södra berget i Sundsvall är två nykomlingar. Den anläggning som Pamela lyfter fram är Copperhill spahotell i Åre.

– Behandlingen ges i ett utrymme som påminner om en samekåta. När du tar varma bad i bubbelpoolen kan du titta på folk som åker skidor, samtidigt som du har ett glas champagne. Här får du allt från cellulitbehandling till massage. Det är underbart.

Prismässigt skiljer många anläggningar sig åt. Men man får vad man betalar för, tycker Pamela Andersson Alserlind.

– Ja, absolut. Men det kan förstås vara smart att boka in sig när det är lågsäsong eller mitt i veckan. Det finns många prisvärda paket. Sedan tycker jag att man ska boka allt i förväg, för det är inte roligt att komma till hotellet och upptäcka att till exempel massagen är fullbokad.

Jörgen Löwenfeldt/TT