Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med dagens kaotiska system får vi betydligt fler som sitter utanför affärerna och tigger

En helt kaotisk och upp och nervänd värld får alla vi som efter att ha haft godkänd sjukskrivning med ersättning från Försäkringskassan, plötsligt inte får det längre. Jag har träffat många medbröder och systrar, samt läst om en del i pressen. Men hur kan detta bara få fortgå?

Hur har man tänkt, då läkare i stället för att ha tid till patientkontakter ska sitta och fundera ut och skriva det ena läkarintyget efter det andra för att förtydliga för Försäkringskassan. Vill man utarma den svenska läkarkåren? Man kan undra hur länge läkarna ska stå ut, ja, även annan sjukvårdande personal, då det ska jobbas i denna motvind.

Läs också:  Försäkringskassans hårdare bedömningar – här är alla delar i granskningen

För att inte tala om alla handläggare på både Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Vara den som lyssnar på allt elände som den enskilde råkar ut för, och uppgivet konstatera att de kan nog inget göra. Men lämnar pliktskyldigt ut blanketter att fylla i. För den som blir utslängd från Försäkringskassan måste skriva in sig på Arbetsförmedlingen för att inte förlora sin sjukpenningsnivå. Vilket inte alltid känns speciellt motiverat då de flesta har fullt upp med att kurera sig och klara sin vardag – hur ska man då kunna arbeta heltid?

Sedan har vi arbetsgivarens rehabiliteringsansvar. Vare sig du har en privat eller offentlig arbetsgivare tycks det där med anpassade arbetsuppgifter för återgång i arbetet inte vara speciellt vanligt, oavsett sjukskrivningsgrad och anpassningsbehov.

Många har tagit hjälp av sitt fack, bara för att upptäcka att de flesta facks argument tycks likna en tandlös tiger.

Än har jag inte träffat någon gelike med fallskärmsavtal eller tjock plånbok som täcker behandlingar på kliniker i utlandet.

Har du tur finns det förståelse och stöd, men de flesta kastas ut i otrygghet och tappar fullständigt framtidstron. En del drabbade har sådan otur att de utsätts för mobbning av chefer och kollegor. Ja, de sparkar på den som redan ligger, en person som tycks få slåss mot väderkvarnar. Hur ska man bli frisk då? Och kunna arbeta 100 procent? Än har jag inte träffat någon gelike med fallskärmsavtal eller tjock plånbok som täcker behandlingar på kliniker i utlandet och en ekonomisk trygghet. Framöver blir det nog fler än EU-migranterna som sitter utanför affärer och tigger.

Läs också: Sofia Mirjamsdotter: Vi har inte råd att inte laga sjukförsäkringen

Nej, för de flesta som har oturen att behöva vara sjukskrivna på grund av olycka eller sjukdom, för dem har den svenska välfärden inte bara gjort en rejäl grundstötning, den har totalhavererat och sjunker stadigt mot botten. 

Så till alla mina medmänniskor vill jag säga: Lär dig visa medmänsklighet och respekt. Lyssna på den det gäller, kom inte med snabba lösningar, för det fungerar för det mesta inte för den som ramlat mellan alla stolar och sjunker med välfärdsskeppet. Har du otur kan du själv drabbas en dag, men jag hoppas att du ska slippa.

Är kanske dags att starta ett nytt upprop – #återinför välfärden, #Utslängda eller kanske #framtidens tiggare.

Trött av alla fruktlösa måstekontakter

Läs också:

Ge Försäkringskassan kontraorder

Jag stupar i säng av utmattning efter varje arbetsdag – men jag är tydligen frisk

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel