Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med drömmar om jordgubbstårta

Jag älskar julen, men det var ju bara en sak. I efterdyningarna av julfirandet kom jag till världen den åttonde januari, 1979. Av olika anledningar har födelsedagen aldrig känts särskilt kul att fira. Den ligger liksom fel i tiden. Den krockar med julen och allt som är roligt händer ungefär samtidigt på året. Önskningarna tar slut liksom min lust att ställa till med födelsedagsfest.

Mina första år i livet var jag lyckligt ovetande om det tråkiga med att vara ett tidigt januaribarn. I takt med att jag blev äldre och mina kalas överskuggades av julplundring och paket inslagna med omslagspapper med julmotiv, blev jag snart varse om det negativa. Fast i dag handlar det inte om julplundring. Nu handlar det om att våga bjuda till fest precis när julhelgerna är över och alla försöker införliva nyårslöften med goda föresatser. Vardagen rullar i gång och jag ber nästan om ursäkt för att fira. ”Tänkte att vi kanske kunde ha lite tårta och så på lördag…”

Åh, vad jag önskar att min födelsedag kunde vara mitt i sommaren, så att jag kunde ha ett stort fint kalas i trädgården, med utomhuslekar och gräddtårta med jordgubbar.

Nu försöker jag att gilla läget inför stundande 30-års dag. Kanske skjuter jag lite på firandet. Ursäkten finns ju när vi står mitt upp i lägenhetsflytt. Kanske kan det bli ett kalas när jordgubbarna är mogna och gräset är grönt. Eller så blir kanske 2009 året jag slutar att be om ursäkt för att jag fyller år i januari.

I all födelsedagsförvirrning är jag glad att jag lever mitt liv med en man som fyller år i dag och som decemberjubilar, förstår hur det känns att fylla år i skuggan av julen. Grattis på födelsedagen älskling!

Therese Hasselryd

fotograf som drömmer om sommarkalas och prickigt omslagspapper