Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med häst och vagn i S:t Olavs fotspår

Ackompanjerad av hästens hovar och klassisk musik gick premiärfärden längs S:t Olavsleden intill Ljungan.
– Jag tycker att den är värd att uppmärksamma och berätta den spännande historien om, säger Anna-Karin Bouvin som höll i tömmarna.

Tidigare i sommar fick Anna-Karin Bouvin och Sofia Sahlin, som båda bor i Nedansjö, idén att göra något av historien om S:t Olov från 1000-talet.

– Jag bor alldeles bredvid leden och har hästar. Vi kom på att vi kunde lyfta den spännande historien genom att göra en resa med häst och vagn. Sofia, som är musiker, kunde spela och berätta under färden, säger Anna-Karin Bouvin.

På lördagen var det premiärtur. Den startade hemma hos Anna-Karin i Sörnedansjö och gick till Sågvikens bygdegård där det serverades lunch.

– Vi smygstartar lite i år men vår tanke är att under nästa sommar köra två, tre turer i veckan, säger Sofia Sahlin.

– Det kan bli flera teman. Man kan tänka sig Ronja Rövardotter, allsångsturer eller varför inte tysta turer, som en slags retreat.

Lunchen, som till stor del var gjord av lokala råvaror, bestod av en mustig tomatsoppa och wraps av tunnbröd innehållande tjälknöl, rökta kantareller och västerbottenost och serverades av kocken för dagen, Christian Sahlin.

– I vanliga fall är jag musiker i Nordiska kammarorkestern men det här var spännande. Jag har fått höra att jag har en anfader som var kock i Stugun på 1100-talet så det ligger i blodet, säger han.

Dagen bjöd på strålande sensommarväder och 23-årige Pilbest som drog vagnen den knappa milen till bygdegården fick välförtjänt vila i skuggan innan återfärden.

En av besökarna var Barbro Jansson från Sollefteå som trivdes.

– Det är fantastiskt med små sagobokshus efter vägen och vädret är perfekt, säger hon.