Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med kameraögonen på Norrland

De kommer från sex länder till en utbildning som är den enda i sitt slag i EU. Den pågår för första året och i dag öppnar den första utställning som den står bakom.
Där har Mittuniversitets masterstudenter i bildjournalistik med olika ögon gett sin bild av Sverige och Norrland.

Deras samlade bakgrund är brokig. Flera har verkat som journalister. Linda Thompson och David Schreiner, med rötter i USA respektive Tyskland, har båda bott länge i Sverige och arbetat periodvis i Sundsvall.Nederländske Sean van der Steen har läst kulturämnen och Gabriel Amza från Rumänien har filmat åt Rumäniens första privata tv-kanal.

– Jag har arbetat som ingenjör. Det här är min stora livsförändring, säger spanska Maribel Narvaez.

Och precis så är mastersprogrammet i bildjournalistik tänkt.

– Man ska ha en grundläggande universitetsexamen, men det behöver inte vara i fotografi. Studenterna ska ta med sig olika erfarenheter, säger deras professor John Kimmich.

Som programmets första kull, och med flera pinfärska norrlänningar, valde de utställningstemat "Outsiders view of Norrland".

Linda Thompson tänkte kring ursprung och identitet och porträtterade människor i Umeå och Härnösand, på platser som anknyter till hennes egen familj och förflutna. På bilderna samsas ärkenorrlänningar och nysvenskar i traditionellt norrländska miljöer. Sean van der Steen förvånades över Sundsvalls många industrier, som han avbildat som mättade, färgrika landskap.

– Utan industrierna skulle Sundsvall inte finna, och jag vill visa upp dem igen, säger han.

David Schreiner tog chansen att bryta med den styrning han känt som uppdragstagande fotograf: gå dit, plåta det. Hans bilder är ett stort kollage.

– Jag ville att projektet skulle komma till mig, inte tvärtom, säger han.

För de tre mest långväga studenterna blev mötet med vintern en chockande, uppslukande upplevelse. Maribel Narvaez tog suggestiva mörkerbilder med mystiskt blixtljus. Gabriel Amza led av att folk omkring honom blev "gloomy". Hans bilder är svartvita som vintern och fångar sådant vi inbitna Sundsvallsbor inte alltid ser: klotter, dimma, dramatik i det lilla .Nuno Perestrelo från Portugal var besatt av snön som förlamade och tystade allt: hus, basketkorgar, reklamskyltar, kundvagnsställ vid stormarknaderna.

John Kimmich är nöjd med att de valt så olika spår.

– Ofta skolas alla till att bli lika, men i slutänden är det det annorlunda som säljer, säger han.