Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med kunskap i ryggen kan vi bygga ett starkare Västernorrland

Annons

Idrott är en viktig del av livet för många. 90 procent av alla barn och ungdomar är någon gång med i en idrottsförening samtidigt som närmare 300 000 äldre, över 65 år, är föreningsaktiva. De får på det viset en rolig sysselsättning som är både meningsfull och hälsosam. Forskning visar att barn som är fysiskt aktiva har lättare att koncentrera sig i skolan, är friskare och mer sällan överviktiga. Ungdomar som idrottar i en förening har bättre självkänsla, röker och dricker mindre än de som inte gör det. En befolkning som idrottar i alla åldrar mår bättre psykiskt och fysiskt.

Men alltför många lämnar föreningsidrotten under tonåren. En del av dem fortsätter att vara fysiskt aktiva i andra former, medan andra fastnar framför datorn. För vissa är det en naturlig utveckling, de hittar andra intressen. Men mycket tyder på att många av dem skulle fortsätta vara aktiva inom föreningsidrotten om den bara erbjöd en verksamhet som passade dem.

Här har svensk idrott en läxa, och den läxan håller vi på att göra.

Att gå från en verksamhet som smalnar av och ställer högre krav med stigande ålder till ett brett och flexibelt smörgåsbord som passar både de som vill satsa och de som inte har några ambitioner att göra idrottslig karriär utan nöjer sig med att ha roligt och må bra.

En viktig del för att svensk idrott ska lyckas med läxan är utbildning. Signaturen Fler som ser? skrev i Sundsvalls tidning lördag den 17 oktober om bristfälligt ledarskap i ungdomsidrotten. Författaren vill att Västernorrlands Idrottsförbund och Medelpads Fotbollförbund ska komma ut till föräldrar och föreningar och berätta hur vi tänkt att verksamheten ska fungera för att fler ska veta vilka krav de ska ställa på föreningar och ledare.

Västernorrlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna vill inget hellre. En av våra viktigaste uppgifter är att stödja föreningar och alla 19 000 ideella ledare i Västernorrland som engagerar sig för våra barn, ungdomar och vuxna idrottare.

Vi vill komma till föreningarna, vi vill komma ofta och vi vill träffa fler ledare och föräldrar.

Det är genom diskussion och en bred förankring vi kan göra skillnad. SISU Idrottsutbildarna erbjuder en mängd utbildningar där just ledarskapet är grunden. För att skapa en bra, rolig och trygg idrott för våra barn behöver vi höja utbildningsnivån och antalet studietimmar inom den Västernorrländska idrotten. Men vi når inte riktigt fram. I jämförelse med andra distrikt är deltagandet på utbildningar och antalet studietimmar i Västernorrland lågt. Vi behöver hjälp för att reda ut vad det beror på. Hur sänker vi trösklarna till engagemang och delaktighet? Hur får vi människor att dela med sig av sin tid för att möta varje barn på rätt sätt och ge dem de bästa förutsättningarna att utvecklas?

Att vara med i en idrottsförening är att vilja dela en härlig träningsvardag, tävlingar och matcher. För att det ska blir en bra gemenskap där alla känner sig välkomna, kan utvecklas och ha roligt är det viktigt att diskutera vilka värderingar, regler och förhållningssätt som ska gälla.

Vi kan och vill bidra med kunskap om centrala riktlinjer, berätta vad forskningen och våra erfarenheter säger. Idrottsföreningar är demokratiska organisationer där medlemmarna själva bestämmer vad som ska gälla i föreningen. Vi kan vara ett stöd i diskussionen.

Vi står i både Västernorrland och Sverige som helhet inför stora utmaningar med en växande och ojämlik ohälsa. Vi behöver skapa en kultur där utbildning är något viktigt och prioriterat. Något som föreningarna profilerar sig med och har högt på dagordningen. Något som är en naturlig del av vardagen. Det bli en del av svensk idrotts strategiarbete mot 2025 och vad det innebär i övrigt lyfts under helgens Idrottsforum i Sollefteå som gästas av Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Svensk idrott gör skillnad och kan göra mer. Låt oss hjälpas åt och lära av och med varandra för att utveckla en idrott med bra verksamhet för alla åldrar och alla ambitionsnivåer och på så sätt bidra till ett starkare Västernorrland.

Björn Eriksson

Ordförande i Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna

Ulf Näslund

Ordförande i Västernorrlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel