Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med ö i huvudrollen


Peter May


Lewispjäserna


Modernista

Annons

Under fisketuren överaskas barndomskamraterna av ett oväder, de väcks av ett brak och när vädret mojnat har ett torvfält släppt taget och en hel sjö har spolats ut i havet.

I botten av den torrlagda sjön ligger ett flygplan till synes oskadat, som om det någon gång landat på sjön och sedan sjunkit till botten. Macleod och Whistler tar sig ned till planen och hittar skelettet av piloten. Hans skalle är krossad – detta var ingen flygolycka.

Det kan verka som Peter Mays Lewispjäserna handlar om den före detta Edinburgh-kommissarien Fin Macleod som under en mordutredning återvänder till sin barndoms ö, och blir kvar. Men i själva verket är det ön Lewis med sin karaktäristiska och kärva natur med ett ständigt piskande regn som är den egentliga huvudakten i dessa romaner.

Som i tidigare romaner i trilogin får Macleod söka i sin barn- och ungdomstid för att hitta svar. Både Whistler och andra i ungdomsgänget sitter på ledtrådar.