Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med säkrare helgtrafik får vi en god jul och ett gott nytt år

Inför storhelgerna ökar trafiken utefter våra vägar. Likaså olycksrisken. Vintermörkret, hala och mörka vägbanor samt nederbörd som försämrar sikten kan vara en bidragande orsak till detta. Du och jag som är förare av fordon kan absolut minimera olycksriskerna.

Före färd kontrollerar vi bilens utrustning och plockar med det som krävs med hänsyn till körningens längd och tidpunkt på dygnet. Naturligtvis startar vi utvilade och under färden tar vi nödvändiga raster. Planerar stoppen så att vi inte behöver stanna på körbanan. Den som vistas utanför fordonet i mörker där trafik förekommer bär reflexväst. Dessutom måste vi under körningen tänka på faror som kan uppstå. Stillastående fordon, djur som korsar vägbanan, fotgängare och cyklister i mörker utan reflexer eller belysning.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Att använda bilbälte, vara nykter i trafiken och anpassa hastigheten till rådande förhållanden samt hålla avstånd till framförvarande kan var avgörande hur vi når vårt resmål.

Ove Sundström

NTF Västernorrlands Äldreråd

Läs också:

Yrkesförare ryter till om halkbekämpningen – tvingas undvika farliga vägar

Ni skrämde livet ur mig när ni sprang ut på vägen

Ser du mannen som passerar över vägen? Så lite syns du utan reflex

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel