Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med släkthistorierna på scenen

Den gamla trästaden Sundsvall står uppdukad på Sveateatern som ett avstamp inför mer än 100 års dramatik. Den 4 augusti har Spelet om Stenstan premiär.
För Anna Lax känns det extra roligt att delta i pjäsen. Den gestaltar också hennes historia; hon tillhör en gammal Sundsvallssläkt med en gren till Kai Gullmar - som finns med på scenen.

Kai Gullmar var kusin till Anna Lax farfar; farfarsfar var alltså bror till Kais mamma Lydia Lax.

– Jag älskar hennes musik; "Med dig i mina armar" är min favorit. Som barn blev jag förtjust i "Swing it, magistern" och satt en hel sommar och såg på svartvit film. Men först när jag var 15 sa pappa att jag var släkt med henne, säger Anna Lax.

De hann aldrig träffas, men hon har tagit reda på vad hon kan om Kai och tror att de hade kommit bra överens.

– Hon var en tuff människa. Bara att som kvinna då satsa på musik, och sedan att klä sig i herrkläder och tycka om damer. Trots trycket stod hon för den hon var, och det är en förebild i dag också, säger Anna Lax.

I släkten finns också en annan känd Sundsvallsprofil.

– Farfar, Gustav Lax, hade den smidigaste lastbilen i stan och kunde köra in på alla gårdar med varor. Än idag frågar folk om jag är släkt med honom. Vi hade även en förfader som stod på torget när Sundsvallsbranden startade, säger hon.

Därför känns delar av pjäsen extra mycket som hennes: den tar fram de berättelser som följer släkten och som hon hörde redan som barn.

Nu är det inte Kai Gullmar hon agerar i jättepjäsen, där ett 20-tal skådespelare, både professionella och amatörer, gestaltar en kavalkad av kända Sundsvallsbor genom tiderna. I centrum finns två fiktiva släkter som driver en konflikt i generationer.

Anna Lax spelar den fiktiva Sigrid Holmberg, som driver bokhandel i Stenstan, och senare den likaså fiktiva kommunpolitikern Birgitta - som motsätter sig rivning av Norrmalm till Anna Lax glädje, eftersom hon själv blir upprörd varenda gång den delen av pjäsen kommer upp.

– Norrmalm hade kunnat vara en turistattraktion i dag, med småbutiker och hantverkare. Det är skönt att jag får spela en karaktär som säger "vi ska inte riva", säger hon.

Hon är också en av de kvicka och roliga statyerna med berättar- och kommentarsfunktion, och så spelar hon den autentiska Maria Hedberg, fru till en av bröderna Hedberg som blev förmögna på trävaruaffärer och sjöfart och gjorde stora donationer till staden. Deras namn lever kvar i Hedbergska parken, skolan och huset.

– Hon är svår att göra, för vi vet så lite om henne. Men vi har improviserat och lekt mycket med karaktärerna. Jan och Sofia i Teater Soja, som leder oss, är jätteroliga att arbeta med, säger Anna Lax.

Själv har hon spelat teater sedan hon klädde ut sig som tvååring. Efter bland annat Svartviksspelens barngrupp och teaterestetiskt gymnasium blev det två år på Kulturama i Stockholm. Men sedan flyttade Anna Lax hem igen, trött på bostadsbristen i Stockholm.

Hon har arbetat med Peder Forsberg i några produktioner och regisserade årets Alnöspel, som dock ställdes in på grund av sjukdom. Yrkesmässigt finns hon på kasinot som ekonom; hon ekonomiutbildade sig "för att bevisa att konstnärssjälar kan hantera ekonomi också". Hon gillar inte myten att konstnärer är bohemer.

– Också på teatern är det ordning och reda. Man rör till exempel aldrig någon annans rekvisita, man kommer i tid och innan någon som står på en scen sjukanmäler sig ska det vara riktigt illa, säger hon.

Drömmen är att en gång driva en egen teater; därav ekonomiplugget.

– I alla fall vore det roligt att arbeta med kreativa människor. Det är kul att stå på scenen, men också väldigt skönt att sitta på ett kontor ibland.

Men just nu är det Spelet om Stenstan som fyller hennes liv.

– Det är en stor produktion och jättetryck på biljettförsäljningen. Och alla är så positiva till varandra. Här finns gräddan av Sundsvalls amatörskådespelare, dem som jag har sett i alla år: Tord Lundgren, Tony Könberg, Camilla Weidman. Jan och Sofia är otroliga på att ta fram det bästa i oss. Det var länge sedan jag var med om en så rolig teaterproduktion, säger Anna Lax.