Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med vem ska de göra det?

I mitten av förra mandatperioden upprepade statsminister Fredrik Reinfeldt ofta i debatter med Mona Sahlin: Vad ska du göra och med vem ska du göra det? Syftet var förstås att undergräva hennes och Socialdemokraternas duglighet som regeringsparti. Samma strategi har också använts av S-märkta statsministrar – för även om det är svårt att komma ihåg så talade knappt de borgerliga partierna med varandra före mötet i Högfors 2004.

Snart är det valrörelse igen. Och återigen försöker Fredrik Reinfeldt måla in S-ledaren i ett hörn. Vad ska du göra? Vem ska du regera med? Hur ska du få majoritet i riksdagen? Men denna gång är argumentationslinjen mycket svagare och kan lätt slå tillbaka mot Reinfeldt.

Av Alliansens fyra partier ligger två farligt nära eller under riksdagsspärren i många opinionsmätningar. Och utan Centerpartiet och Kristdemokraterna kan frågan lätt bollas tillbaka. Hur ska Fredrik Reinfeldt regera och med vem ska han göra det?

Sanningen är att små partier ofta går bättre i en valrörelse än innan. Just nu är fokus mycket på S och M – samt på de två partier som tävlar om tredjeplatsen i riksdagen, nämligen MP och SD. De övriga småpartierna syns lite, pliktskyldigast intervjuas företrädare om det händer något. Men giganterna är de som syns mest och oftast mellan val.

I en valrörelse däremot syns alla partier nästan lika mycket, Annie Lööf får en lika lång partiledarintervju som statsministerkandidaten Stefan Löfven. Då växer de mindre partierna på bekostnad av de större.

Kristdemokraterna har också en kader av stödröstare. Sådana som gärna ser en borgerlig regering, men inser att det är svårt att få till utan KD, röstar på partiet utan att känna sig särskilt kristdemokratiska. I förra valet fanns också en hel del stödröster på Centerpartiet.

Men få väljare vill kasta bort sina röster. Visar opinionsmätningarna i augusti 2014 att något parti ligger långt under riksdagsspärren finns en risk att man drar sig för att stödrösta – och i stället röstar på Moderaterna, där ursprungssympatierna ofta finns.

Tidigare har MP varit partiet som många sneglat på som Alliansens räddare, men i och med helgens kongressbeslut har partiet snarare gått mer åt vänster än mot mitten.

Regeringsduglighet är viktigt för väljaren. Det är därför frågan om vad man ska göra med vem är så viktig att Reinfeldt ibland låter som en papegoja. Men risken är stor att det inte blir någon majoritet i riksdagen, utan att vi åter efter valet 2014 hamnar i samma situation som nu: ett block är större än det andra men har inte egen majoritet därför att SD har vågmästarrollen.

Regeringsdugligheten är också något journalister gillar att spekulera i. Ingen av statsministerkandidaterna kommer undan. De borde redan nu fila på svaret på vem de ska göra det med och vad de vill göra. För frågan kommer att ställas även till Fredrik Reinfeldt. I alla fall så länge ett eller flera Allianspartier ligger farligt nära riksdagsspärren.  

Stina Morian

Stina Morian är frilansskribent och opinionsanalytiker på YouGov.