Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medaljens baksida

Annons

Det är fantastiskt vilka landvinningar mänskligheten gör på teknikens område. Ett av de tekniska kliv – eller möjligen är det bättre att tala om en myriad av småsteg – som mest påtagligt har förändrat våra liv de senaste decennierna är internet. Detta kommunikationens stora språng får nog sägas vara det mest betydelsefulla sedan Johannes Gutenbergs började trycka böcker i en tryckpress på 1400-talet.

Mängden information som finns att tillgå är oöverskådlig. Naturligtvis är de flesta av oss bara intresserade av en bråkdel av det som finns att tillgå – men alla är vi olika och har olika intressen och behov. På internet finns det något för alla. Visst är vi alla unika, men samtidigt går det nästan alltid att finna likasinnade på internet. På gott och ont.

IT-gurun och mångmiljardären Bill Gates lär en gång ha sagt att även om du är en på miljonen så finns det fortfarande 1300 av dig bara i Kina.

Men de tekniska landvinningarnas medalj har också en baksida. Samma teknik som gör att kinesiska dissidenter kan undkomma regimens censur ökar också regimens möjligheter att övervaka och förfölja sina medborgare. Och detta sker inte bara i diktaturer med stora brister i sin efterlevnad av de mänskliga rättigheterna. I stort sett finns det i världens alla demokratiska länder också en diskussion om ökad övervakning, buggning och dylikt.

Det senaste modet inom mediebranschen är de så kallade surfplattorna och många tidningar jobbar med att ta fram egna ”appar”. Också här finns det problem. I går diskuterades i P1 till exempel det faktum att Apple – som tillverkar den mest kända surfplattan ipad – ställer krav på innehållet för att godkänna "apparna". Pornografi och religionskritik är exempel på sådant som Apple inte vill se i sina plattor. Det är som att ett tryckeri – som dessutom dominerar marknaden – skulle vägra att trycka en tidning för att den innehåller bilder, text eller annonser som inte behagar ägaren. Det måste vara upp till den ansvarige utgivaren att fatta beslutet vad som skall publiceras, inte till den som tillverkaren den plattform på vilket materialet presenterar.

Det är olyckligt om svenska medieföretag böjer sig och låter företag som Apple diktera villkoren för vad som får publiceras och inte.