Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medarbetarna klarar flyktingsituationen – om de får rätt förutsättningar

Flyktingsituationen bidrar till att göra det redan pressade läget inom socialt arbete än mer ansträngt. Många socialarbetare kan inte längre utföra sitt arbete enligt gällande regelverk eller ge människor som flytt det stöd som de anses behöva. Nu måste arbetsgivarna i Medelpads kommuner se till att medarbetarna får rätt förutsättningar att ge ett bra mottagande.

Den senaste tiden har över 1500 människor om dagen sökt asyl i Sverige. Många av dem är ensamkommande barn. Några av de första som dessa utsatta personer möter är ofta Visions medlemmar inom socialtjänsten och på HVB-hem. Och vid dessa möten läggs grunden för hur man ska kunna etablera sig i Sverige och framöver bidra till en positiv samhällsutveckling.

Inte minst därför är det viktigt att medarbetarna inom sociala verksamheter har rimliga arbetsförhållanden. Men en undersökning som Vision har låtit opinionsbildningsinstitutet Novus göra visar att det finns omfattande behov av såväl mer personal och bättre samordning mellan olika aktörer som av ett smidigt regelverk. Detta för att våra professionella och engagerade socialarbetare ska kunna fortsätta ge människor som har flytt ett bra mottagande. Några resultat:

43 procent av de som arbetar inom socialtjänst för barn och unga uppger att de inte kan utföra sitt arbete i enlighet med gällande regelverk.

50 procent av de som arbetar inom socialtjänst för barn och unga uppger att de inte kan göra sitt arbete enligt sin professionella bedömning av behoven hos människor som flytt.

De 1 024 socialarbetare som intervjuas av Novus jobbar bland annat inom socialtjänsten och på HVB-hem. Deras svar visar att de genom sin kunskap, sitt engagemang och sin förmåga att snabbt ställa om verksamheten bidrar till att upprätthålla ett värdigt mottagande för vuxna och barn som tvingats fly från sina hem. De gör det med stolthet, men utan rätt förutsättningar – och situationen är ohållbar.

Vision har därför ställt krav till regeringen om att mer personal, bättre samordning och ett smidigt regelverk måste till för att våra professionella socialarbetare ska kunna fortsätta ge människor ett bra mottagande.

Här kan också kommunerna i Medelpad bidra. Det handlar till exempel om att säkerställa behovet av personal, att anställa administratörer och flyktingmottagare som kan avlasta. Att förbättra samordningen både inom kommunerna och med andra myndigheter. Helt enkelt att använda proffsens kunskaper.

För med rätt förutsättningar klarar vi det här.

Veronica Magnusson

Förbundsordförande Vision

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel