Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medelpad har 6 av 15 platser i Socialdemokraternas distriktsstyrelse

Socialdemokraternas distriktsstyrelse spelar en huvudroll i landstingspolitiken.
Men av 15 ledamöter i styrelsen kommer bara 6 från Medelpad.
Partiets förklaring är att Ångermanland är bättre på att rekrytera medlemmar.

Annons

Eva Sonidsson (S) från Kramfors är ordförande för Socialdemokraterna i Västernorrland, som nyligen avskedade landstingsstyrelsens ordförande Elisabet Strömqvist (S). Strömqvist hade det otacksamma jobbet att försöka få rätsida på landstingets krisande ekonomi.

I Socialdemokraternas distriktsstyrelse på 15 ledamöter har länets sju kommuner två representanter var, förutom Ö-vik som har tre. Medelpads tre kommuner Sundsvall, Timrå och Ånge har därmed 6 av 15 röster i styrelsen.

Medelpad har fler invånare än Ångermanland. Och i landstingsvalet fick Socialdemokraterna fler röster från Medelpad jämfört med Ångermanland, även om situationen var den omvända i riksdagsvalet.

Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielsson (S) är en av ledamöterna i distriktsstyrelsen.

Hur ser du på att Medelpad är så dåligt representerat i S distriktsstyrelse?

– Jag tror att det är ganska jämnt skägg, säger Danielsson.

Nej, av 15 ledamöter kommer 6 från Medelpad?

– Är det 6 bara? Ja, det kanske är så. Men i den här frågan har jag absolut inte sett det som något problem. Vi har varit väldigt eniga i styrelsen, säger Danielsson.

Men vore det inte bra med bättre representation från Medelpad?

– Jag förstår att man utifrån kan tycka det, men i praktiken har jag inte sett något behov, säger Danielsson.

Roger Johansson (S) är ordförande i Sundsvalls arbetarekommun och sitter i distriktsstyrelsen. Han pekar på att partiet har fler medlemmar i Ångermanland jämfört med Medelpad. Totalt finns ungefär 40 procent av S medlemmar i länet i Medelpad och utifrån den aspekten är landskapet ganska korrekt representerat i styrelsen.

– Vi har en bra dialog i distriktsstyrelsen och landskapsgränsen är inte så skarp i alla frågor så det ska man inte överdriva. Samtidigt är det medlemsantal som ska styra och då är det fler medlemmar i Ångermanland än Medelpad. De har en starkare partiorganisation, säger Johansson.

Han trycker på att när det gäller landstingsfrågan så har Sundsvalls sjukhus även Härnösands kommun som upptagningsområde.

– Vi höjer oss över den där diskussionen. Sen att motsättningarna finns mellan landskapen kan ingen förneka, säger Johansson.

Inte heller från Peter Persson (S), en av Timrås representanter i distriktsstyrelsen kommer någon kritik.

– Man får helt enkelt inte vara så mycket kommunpolitiker när man sitter i distriktsstyrelsen, säger Peter Persson.