Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 000 svenska datorer kapade

Nästan 100 000 svenska datorer har kapats och används för att till exempel sprida skräppost, visar en ny säkerhetsrapport.
Viruslarmen må ha blivit färre, men i gengäld blir "datavirus" via internet allt allvarligare.

Annons
 Eftersom bara 20 procent av svenska datorer har uppdaterade virusskydd och brandväggar är det inte så konstigt att det ser ut som det gör, säger säkerhetsexperten Per Hellqvist hos företaget Symantec till TT.
Sedan flera år ger det, liksom andra säkerhetsföretag, ut rapporter kring säkerhetsläget.
Att vi under senare tid inte sett rubriker av typen "Virusangrepp lamslår". . . betyder inte att läget blivit så mycket bättre. Tvärtom, om man tror på Symantecs rapport för sista halvåret 2004. Säkerhetsexperten Hellqvist har inte blivit arbetslös.

Utpressning
 Tvärtom, trenden är solklar. Virusskaparna blir allt mer avancerade och det handlar om möjligheten att tjäna stora pengar, säger Per Hellqvist.
Två exempel nämner han speciellt. Internationella ligor kan ägna sig åt ren utpressning genom att hota till exempel spelbolag eller andra med verksamhet på nätet med att sänka deras sidor.
 Det finns också de som säljer grupper av kapade datorer i så kallade bottnets, för att under kort tid skicka ut miljontals skräpbrev med annons till privatanvändare och företag, säger Per Hellqvist.
Enligt företagets beräkningar är nästan hälften av alla svenska mejl skräppost. Tre av fyra skräpmejl skickades från en "bottad", kapad, pc.
Det handlar om otroliga mängder mejl. Den 17 mars i år skickades omkring 77 miljoner mejl i Sverige, enligt branschorganisationen Senderbase som håller koll på mejlandet. Enligt dem finns det 91 658 aktiva "bottar" bara i Sverige.

Mobilvirus
 Oerhörda siffror egentligen, att nästan 100 000 hemanvändare har fått sina datorer infekterade och därmed också övertagna av utomstående, säger Per Hellqvist.
Under perioden juli till december 2004 utgjordes var tredje rapporterad "fientlig kod" som rapporterades till Symantec av en så kallad trojan. En liten programvara som om den tar sig in i din dator gör det möjligt att till exempel fjärrstyra den.
 Överhuvudtaget växer antalet inrapporterade elaka försök att på olika sätt komma över konfidentiell information ur den angripna datorn, fortsätter han.
Under samma halvår rapporterades över 7 000 nya virus. Allt fler varianter på angrepp mot mobiltelefoner rapporteras dessutom.
 Här känner sig fortfarande virusskaparna sig fram för att se vad som är möjligt, ännu har vi inte sett någon masspridning, men det kommer, säger Per Hellqvist.

Mer läsning

Annons