Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

300 mil på hästryggen

/
  • Håkan Ask och Jörgen Schwartz använder sig av äkta westernsadlar underf sin 300 mil långa ritt genom Sverige.

Den första maj klev Håkan Ask och Jörgen Schwartz upp på hästryggen i Smygehuk för att rida upp till Treriksröset.
Igår passerade de genom Gissjö i Fränsta.

Annons
Resan startade för fyra år sedan när Jörgen Schwartz fick frågan av Håkan Ask om han ville följa med på en ritt genom hela Sverige.
Jörgen kom in i min butik där jag säljer ridprylar från USA. Och jag tyckte att han verkade okey, berättar Håkan Ask med ett leende.
Och när Jörgen fick frågan så svarade han - att visst skulle han följa med.
Jag trodde nog inte att det skulle bli av. Men Håkan fortsatte och drev på hela projektet. Och jag kunde naturligtvis inte backa ur när jag hade sagt ja, berättar Jörgen Schwartz.
Planeringen för den långa resan fortsatte.
Men jag ställde ett villkor. Och det var att vi skulle få ihop minst 100 000 kronor. Man har ju hus och en familj att försörja. Bankerna väntar inte, berättar Jörgen Schwartz, som driver ett ridcentrum och även tar hand om hästar som inte mår bra.
Vid årsskiftet startade jobbet med att samla in pengar.
Vi fick in 18 000 kronor på ett lotteri på en westernsadel som vi hade fått. Men då ställde en privat sponsor upp med de 82 000 kronor som fattades, fortsätter Håkan Ask.
Den första maj klev de på hästryggen för att starta sin resa genom landet.
Och nu efter halva tiden har vi kommit halvvägs. Vi räknar med att det blir 300 mil innan vi är framme. Det blir många kringelkrokar, berättar Jörgen Schwartz.
Framme vid Treriksröset kommer de att ha ridit lika långt som en av de boskapslederna mellan Texas och Montana i USA är.
Det är en utmaning, säger Håkan Ask.
Resan fram till nu har gått mycket bra.
Det enda de har att klaga på är bilister som inte visar hänsyn.
Motorcykelåkarna är fantastiska. De tar ut ordentligt och sänker farten. Medan yrkeschaufförerna som alla hyllar inte alls sköter sig. De tar inte ut för oss och dessutom drar många i signalhornet precis när de passerar oss. Så dem ger vi inte mycket för, säger Jörgen Schwartz.
Rutten har gått genom stora delar av landet med tomma byar.
Affärer har vi fått leta så vi harv fått använda oss av "boxbutiken". Vi har stannat vid hus och bett att få köpa något ur frysboxen. Men vi blir alltid bjudna, säger Håkan Ask.
När de är framme vid Treriksröset har deras privata sponsor lovat att möta dem med en flaska champagne.
Vi kommer inte att rida hem utan det bli. När vi kommit hem ska hästarna veterinärundersökas. Vi gjorde en undersökning av dem innan vi började i Smygehuk. Hästarna är det viktigaste för oss, fortsätter Jörgen Schwartz.
Tre mil om dagen på hästryggen eller gående är den normala dagsetappen.
Vi kommer att skriva en bok om färden så småningom. Där vi kommer att berätta om alla härliga människor vi mött. Svenskarna är inte ett dugg stela. Det kan vi konstatera. Och vi kommer att ge alla hojåkare ett extra utrymme för deras vett i trafiken, slutar Håkan Ask.
De som vill kan följa färden genom Sverige på: www.hello.to/soft_training.

Mer läsning

Annons