Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

500-talet husvagnsboende i Hassela

Visst har Hasselas befolkning minskat under åren, i fjol till 923, men i den statistiken ingår inte husvagnsfolkets boende. Det ökar periodvis antalet med uppskattningsvis hela 500 personer.

Annons
Vi har 135 platser, bara två är outhyrda, och har kanske 400 personer boende i vagnarna under högsäsongen, säger Gyrit Fröhlén, hotellchef på Hassela Sport & Konferens.
Mest Sundsvallsbor och andra medelpadingar samt folk från norra Hälsingland.
På Caravan Clubs, Sundsvall, parkering på norrsidan om Hasselasjön fanns på måndagsförmiddagen ett 25-tal vagnar. Det finns två stora husvagnsparkeringar på orten.
Familjen Jörgen och Terese Backlund från Alnö, som bor på Sport & Konferens anläggning, får stå som ett exempel på Hasselas dolda och periodvisa folkökning.
Vi bor nog här 20 - 25 dygn per år, summerar de. Främst under sport- och påskloven samt delar av jullovet.
En hel del inköp görs på orten.
Under sommaren drar de iväg med husvagnen till andra ställen.
Barnen Pontus och Fanny, 11 och 8 år, och Terese lillebror Alexander Björk, tillbringar också sportlovet i det 20 kvadratmeter lilla utrymmet.
Det gäller att ha struktur, en ordning. Terese är mycket duktig på det, berömmer maken Jörgen som byggt till en Friggebodsentré som även fungerar som förråd.
De betonar att man måste vara tolerant och hjälpas åt. Och den mesta av tiden på dagarna ägnas i skidbacken.
Det kostar 4 000 kronor per år med husvagnsplatsen på Hassela Sport & Konferens. Till det kommer el för cirka 1 000 kronor, liftkort med mera för cirka 4 000. Plus resorna de cirka sju milen från Alnö.
Allt kostar. För oss passar boendet bra och det blir oerhört mycket billigare än en vistelse i fjällvärlden.
Jörgen arbetar som säljare, Terese på förskola. Under dagarna i Hassela får Jörgen även vila från engagemangen som fotbollstränare i Alnö och materialare för Sundsvalls Hockey. Ungdomsarbeten som kräver tid och engagemang. Året runt.
I artikeln har inte belysts de 1 000-tals gästnätterna i hotellet och stugbyarna på Sport & Konferens. Och heller inte fritidsboendet.

Bildtext:

Familjen Jörgen och Terese Backlund firar sportlovet i husvagnen i Hassela. Barnen är gästen Oscar Segermark-Wiström samt egna Pontus och Fanny.


Hassela Sport & Konferens har efterfrågan på husvagnsplatser.

Mer läsning

Annons