Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Acht-Acht är en kanongod glass

Annons

Den politiska korrektheten – ett växande samhällsproblem – tar sig inte sällan skrattretande former.

Nu när glassäsongen rullar i gång, blev krönikör Nygren osökt påmind om hur tillverkaren GB för tiotalet år sedan drogs in i en fullständigt fnoskig debatt kring den populära 88:an. Glassorten introducerades 1964 utan att någon blev upprörd eller ifrågasatte dess namn; men 2005 anmälde två damer från Antidiskrimineringsbyrån i Malmö den till DO.

88:an hade ett nazistiskt namn och budskap, menade anmälarna. H är åttonde bokstaven i alfabetet, och två 8:or, lika med HH, skulle kunna ses som en förkortning för Heil Hitler.

Forma munnen till ett O och smaka på det, kära läsare.

Nynassar påstods ha använt 88 som symbol för ovannämnda hälsning, men att glassnamnet skulle ha ett slags dold nazihyllning är så förbannat löjligt att det låter som ett dåligt aprilskämt.

Anmälan lades förstås ner.

Om de hysteriska anmälarna hade besuttit kunskaper i militär historia, hade de också kunnat hävda att 88 väckte associationer till tyskarnas fruktade 88-millimeters luftvärnskanon under andra världskriget som kallades 88:an på svenska och Acht-Achter på tyska (Acht = 8).

Kanongod glass, by the way. Eder krönikör, som sedan länge lämnat glassperioden bakom sig och hellre favoriserar kyld rosé i ett hett sommar-Sundsvall, avnjöt den både längs Storgatan och på Fagerdalsbadet under det tämligen PK-befriade 60-talet.

88:an är inte den enda av GB:s produkter som vållat debatt. 2007, två år efter det att Antidiskrimineringsbyrån i Malmö DO-anmält 88:an, gjordes klassikern Nogger om i lakritssmak, döptes till Nogger Black och hann, lanserad med att graffitistil användes på reklamaffischerna, knappt landa i glassdiskarna, innan Centrum mot rasism lämnade in en anmälan till Ombudsmannen mot etnisk diskriminering. Även den anmälan hamnade i papperskorgen.

En annan GB-glass, Girlie, fick stämpeln sexistisk och könsstereotyp på grund av att den hade formen av en stjärna, var ljusrosa inuti, hade silverströssel utanpå och att pinnen bestod av ett plaströr fyllt med glittersmink.

Krönikör Nygren kan föreställa sig bättre lansar att dra för att motverka sexism och förlegade könsroller.

Det är ofta det som är största felet med det svenska PK-syndromet, svagheten att fokusera på banaliteter och blunda för realiteter. En växande kollektiv rädsla för att bli missförstådd och stämplad som till exempel rasist, kan även få normalt sunt tänkande medborgare att svälja vad de har på tungan, med kvävda nödvändiga debatter som följd.

Unna er en Acht-Achter i den kommande sommarhettan, Liebe Leser.

Christer Nygren

christer.nygren@mittmedia.se

Mer läsning

Annons