Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akrylamid ökar inte risken för bröstcancer

Galna chips-sjukan som svenskarna greps av för tre år sedan ter sig alltmer ogrundad. Ännu en studie visar att det inte finns något samband mellan cancer och akrylamid i maten.

Annons
Den här gången har forskarna sökt kopplingen mellan den giftiga akrylamiden och bröstcancer utan att finna den. Tidigare befolkningsstudier har visat att det inte finns något påvisbart samband mellan akrylamid i kosten och risken att drabbas av cancer i tjocktarm, ändtarm, urinblåsa och njurar.
 Det innebär inte att det inte är någon risk vid oerhört stor exponering under lång tid, det kan vi inte uttala oss om, säger Hans-Olov Adami, professor vid Karolinska institutet (KI) och en av författarna bakom den senaste studien som publiceras i medicintidskriften Jama (Journal of the American Medical Association).
 Däremot, tycks det ju finnas oerhört mycket väsentligare saker än akrylamid att oroa sig för, om man nu vill oroa sig, säger Adami.

Fett och cigaretter
Han och hans forskarkollegor från KI och amerikanska Harvard School of Public Health har studerat 43 404 svenska kvinnor, som 1991 fick svara på en mängd frågor om sin kost och livsstil. Kvinnorna följdes fram till 2002, då registerkörningar visade att 667 av dem hade drabbats av bröstcancer.
Risken påverkades bland annat av rökning och av hur mycket kvinnorna åt; ett högt energiintag och ett högt intag av mättat fett ökade risken. Däremot påverkade inte akrylamid i kosten risken alls, såvitt forskarna kunde utröna.
De livsmedel som utsatte kvinnorna för högst halter akrylamid var kaffe, stekt potatis och knäckebröd, men bara 1,5 procent av kvinnorna fick i sig riktigt mycket av ämnet, enligt de beräknade mängderna, och inte ens hos dem kunde forskarna hitta någon förhöjd bröstcancerrisk.

Oro för chips
Larmet om akrylamid i maten utgick från svenska Livsmedelsverket i april 2002 sedan toxikologer hade hittat giftet i en rad vanliga livsmedel. Rapporterna gav eko i omvärlden, skrämde både folk, politiker och forskare samt fick värdet på chipstillverkares aktier att störtdyka. Mellan 200 och 700 svenskar drabbas troligen av cancer på grund av akrylamid varje år, hette det då, men de uppgifterna var baserade på studier på bland annat råttor.
 Men som vanligt ger man djur ämnet i astronomiska doser som inte rimligtvis kan säga någonting om vad som händer i människan, säger Hans-Olov Adami.
Fler studier krävs på människor innan forskarna kan säga någonting om kopplingen mellan akrylamid i maten och risken att drabbas av andra former av cancer, eller av nervsjukdomar.

Mer läsning

Annons