Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla är inte tysta

/
  • Det normala ska inte vara att gå till tidningen, utan till en chef tycker Fred Nilsson.

Alla anställda i offentligsektor är inte tysta, en bild som Härnösands kommunalråd Fred Nilsson (S) också vill belysa.
– Men varje enskilt fall är så klart ett misslyckande.

Annons

Mittmedia och P4 Västernorrlands undersökning av #tystnaden visar bland annat att drygt hälften av de offentliganställda i länet inte känner till sin grundlagsskyddade rättighet att vända sig till media vid missförhållanden. Dessutom vågar inte fyra av tio vända sig till media om det råder missförhållanden på arbetsplatsen.

Under veckan har vi djupdykt i undersökningen och det finns olika anledningar till rädslan för att vända sig till media. Rädsla för repressalier som att förlora jobbet eller få sämre lön är några av svaren, men även misstro mot media.

I Härnösand är utbildning i offentlighetsprincipen och meddelarfrihet en obligatorisk information för nyanställda.

Just nu pågår även chefsutbildning i kommunen där alla får kunskap om att de inte får efterforska källor eller vara nedlåtande mot någon som uttalar sig i media, berättar Fred Nilsson.

– Men vi får också den bilden att de allra flesta medarbetare känner förtroende och kan prata om de vill, och att de gör det. Men varje enskilt fall där de känner att de inte vågar är ett misslyckande som vi måste ta på allvar.

Offentlighetsprincipen och meddelarfriheten är fundamentalt för demokratin som vi måste slå vakt om, fortsätter han.

Precis som andra myndigheter vill han inte uttala sig om enskilda fall när anonyma personer går ut i media om hot eller repressalier. Han tycker att undersökningen som gäller hela länet inte kan blandas ihop med enskilda fall och därför går det inte att kommentera mer än generellt.

– Det är en del av friheten vi har i Sverige, den lever vi med och den är värdefull. Men den gör också att vi har en situation där olika bilder och andra bilder inte kommer fram.

Mer läsning

Annons