Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1700-talskyrka angripen av hussvamp

Det har upptäckts äkta hussvamp i Borgsjö kyrka. Upptäckten gjordes när AK Konsult Indorr Air undersökte om det fanns fuktskador i kyrkan.

Annons
Hur omfattande hussvampangreppet är vet ingen i dagsläget. Konsultföretaget säger i sin rapport att en fullständig utredning bör genomföras.
Vi kommer att åtgärda detta i Borgsjö, säger Carl Myrberg, ordförande i kyrkogårds- och fastighetsnämnden i Borgsjö Haverö kyrkliga samfällighet.
Nu är oron stor för att även andra kyrkor kan vara drabbade av hussvamp.
Resultatet från Borgsjö innebär att vi också måste undersöka våra övriga kyrkor.
Äkta hussvamp är den svåraste formen av rötangrepp, både vad gäller sanering och skadeomfattning. Många experter anser att hussvampen är jämte naturkatastrofer och eldsvådor är den svåraste fienden som en svensk husägare kan råka ut för.
Jag har varit med om att fastigheter måste rivas på grund av hussvamp angrepp, säger Hans Elfner, som gjorde undersökningen i Borgsjö kyrka.
Ett rivningsbeslut är en drastisk åtgärd. I första hand handlar det om att ta bort svampen. Men innan det görs måste en undersökning göras för att upptäcka spridningen. Borgsjö kyrka byggdes under 1700-talet och är en kulturhistorisk viktig byggnad.
Man måste se vad huset är värt kontra vad en sanering skulle kosta om det handlar om ett alvarligt angrepp.
Den sprider sig väldigt lätt. Ofta kan det ske genom katter eller grävlingar som rör sig under hus. Även människor som kryper under hus kan ta med sig smittan genom mycel som lossnar.
Konsultbolaget som gjorde inspektionen upptäckte också röta i vissa delar av bjälklagret. Den skadan anses dock inte vara akut. Vidare konstaterar konsulten det som kyrkan själv länge misstänkt.
De synliga skador som finns på fasadens murbruk uppkom i samband med det hårda regnet 2000 2001.
Rapporten har nyligen pressenterats för församlingen och Carl Myrberg poängterar att man ännu inte tagit någon diskussion eller beslut om vad som ska göras. Själv är han övertygad om att man måste gå vidare.


Mer läsning

Annons