Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åfa kan komma att åtalas

Arbetsförmedlingen, Åfa, det kommunala fastighetsbolaget och Ånge kommun riskerar åtal efter en arbetsplatsolycka i september förra året.
En 26-årig Ångebo ramlade från ett tak och bröt ett ben under rivningsarbete i Torpshammar.

Annons
Det var i samband med ett rivningsarbete vid före detta riksyrkesskolans lokaler i Torpshammar som olyckan inträffade.
Arbetet med rivningen var en arbetsmarknadsåtgärd med sju anställda och skedde i samverkan mellan Ånge kommun och Åfa.
Och där Åfa skulle utföra jobbet och vara byggherre. I det avtal som fanns mellan kommunens utvecklingsenhet och Åfa slogs fast att fastighetsbolaget skulle ha arbetsmiljöansvar för de sju anställda.
Arbetsförmedlingen bestämde, utan att samråda med utvecklingsenheten vid Ånge kommun och Åfa, att en av de sju skulle vara arbetsledare. Han var den ende som hade erfarenhet av liknande arbete.
Innan rivningen startade gjordes bedömningen att rivningen skulle kunna ske genom att baracken som skulle rivas skulle kunna delas och flyttas bort.
Men det visade sig att det var omöjligt och baracken måste rivas på vanligt sätt. Den arbetsledare som utsetts av arbetsförmedlingen gick då till sin bil för att ringa efter skyddsutrustning som skulle behövas. Detta med hänsyn till det ändrade arbetssättet.
Ångebon tog sig upp på taket på eget bevåg för att påbörja arbetet. taket var halt efter regn under natten och han halkade och föll till marken. Vid fallet bröt han ett ben och fick opereras på sjukhuset.
I utredningen efter olyckan skriver Arbetsmiljöverket att det är oklart om de anställda fått tillräckliga instruktioner och information om arbetet. Åfa som var byggherre hade ingen arbetsledare på plats. Ingen riskbedömning hade gjorts av arbetet.
Arbetsmiljöverket har också ställt krav på Åfa att de ska redovisa rutiner för hur de ska säkerställa att arbetsmiljöplanen upprättas i de fall där det finns risker.
I utredningen slår också arbetsmiljöverket fast att det är oklart om de anställda fått tillräckliga instruktioner och information om arbetet.
Ärendet har nu överlämnats till åklagare i Östersund som ska ta ställning till om det ska väckas åtal.

Mer läsning

Annons