Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt klart för snöläggning på Getberget

/
  • Enligt fritidsenhetens Eje Fröberg så ska snöanläggningen på Getberget nu vara åtgärdad, så det enda som återstår är kyla och att trycka på knappen.
  • Liftarna ska också ställas i ordning innan det kan bli någon premiär.
  • Budkapet på skylten nere vid E 14 ska förhoppningsvis vara utbytt till 25 december.

Nu ska det äntligen gå att tillverka snö på Getberget igen. Ett arbete som Ånge kommun och Getbergets alpina hade hoppats skulle ha varit påbörjat redan för några veckor sedan.

Annons

När Ånge kommun 2013 beslutade sig för att gå in med ett miljonbelopp i en ny anläggning för snötillverkning på Getberget så var det med förhoppningen om att snabbt kunna snölägga pisten och på så sätt förlänga säsongen genom en tidigare premiär. En förhoppning som hittills mest har påmint om sagan om den lille mannen och skräddaren.

Ni vet den där resultatet i slutänden blev en tummetott i stället för en kostym.

För trots att det funnits en hel del dagar med minusgrader så är det först nu som det tunna täcket med natursnö kan börja få sällskap av konstgjorda kristaller.

En stiltje som har sin förklaring i att vattenpumpen precis som i fjol var tvungen att lyftas upp ur vattenreservoaren och skickas på service.

– De tror att det är bottensegment som sätter igen kylhål och lager. Nu har leverantören av anläggningen höjt pumpen en bit från botten, och förhoppningsvis ska det hjälpa, säger Eje Fröberg på Ånge kommuns fritidsenhet.

Pumpen kom på plats i tisdags igen, men då visade det sig även finnas ett kommunikationsproblem mellan automatlansen och pumphuset. Något som blev avhjälpt lagom till att temperaturen började falla.

– Fortsätter kylan så att vi kan köra för alla lansarna och kanonerna för fullt så lägger vi färdigt backen på en vecka, säger Eje Fröberg, som räknar med premiäröppning på Juldagen precis som vanligt.

Vem som kommer att få betala för åtgärderna på den knappt två år gamla anläggningen är en fråga som inte finns något svar på i nuläget.

Finns det några garantier för att problemet inte återkommer nästa år igen?

– Nej, men jag hoppas idén med att höja pumpen ska räcka så att det fungerar.

Mer läsning

Annons