Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andelen lokala inköp ska redovisas

/
  • Hans-Erik Beck (M) välkomnar förslaget om att Ånge kommun regelbundet ska följa upp hur stor andel av deras inköp som sker på hemmaplan.

Hans-Erik Beck (M) har fått gehör för sin motion gällande Ånge kommuns upphandling och lokala handel.

Annons

Förslaget som Ångemoderaten i höstas lade fram till kommunfullmäktige var att ge kommunens upphandlingsansvarige i uppdrag "att tydligt åskådliggöra hur mycket av kommunens upphandlingar som sker från lokala företag i såväl procent som i kronor och fördelning inom olika upphandlingsgränser".

– Kommunen upphandlar för allas våra skattepengar och det bör vara en klar strävan att handla lokalt under gällande upphandlingsregler, menade Hans-Erik Beck.

I dag återvänder motionen till kommunfullmäktige, och av underlaget som medföljer så tyder allt på att den där också kommer att bifallas.

Vid kommunstyrelsens februarimöte så redovisade upphandlingssamordnare Tomas Westin den statistik som gått att få fram gällande hur stor andel av de betalda fakturorna under 2014 som hade en avsändare med postnummer inom kommunens gränser.

– Till detta har vi lagt företag som inte har adress inom Ånge men ändå är betydelsefulla leverantörer med lokal verksamhet, skriver Tomas Westin i sin rapport.

Utifrån det underlaget så visade det sig att om man plockar bort det egna fastighetsbolaget Åfa så motsvarade faktureringen från lokala leverantörer en åttondel, det vill säga 12,5 procent.

– Att ta fram statistik årsvis enligt ovan för att följa hur köp från lokala företag utvecklas över tid kan enligt min bedömning göras med befintliga resurser, skriver Tomas Westin, och har precis som kommunstyrelsen föreslagit kommunfullmäktige att man inför den som en årlig rutin.

Ett beslut som att döma av det kompletterande yttrande som Hans-Erik Beck har gjort, också har fallit honom i smaken.

– Det här är en för våra lokala företag livsviktig fråga som handlar om överlevnad och den berör oss alla på ett eller annat sätt, skriver Ångemoderaten.

Mer läsning

Annons