Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ånge bland de sämsta i landet på att minska utsläpp

/
  • Ånge kommun ligger i botten bland landets kommuner när dets gäller att skapa ett bättre klimat konstaterar Svenska naturskyddsföreningen i en undersökning.

Ånge kommun tillhör de fem sämsta kommunerna i landet mot klimatförändringar. Det konstaterar Svenska Naturskyddsföreningen (SNF) i en undersökning.

Annons
SNF har skickat ut en enkät till landets samtliga 290 kommuner under våren år 2005.
Enkäten tog upp frågor hur kommunerna arbetade med klimatfrågor under ett av regeringens 15 miljömål "Begränsad klimatopåverkan".
Undersökningen granskar lokala miljömål och åtgärdsprogram inom klimatområdet. Och hur kommunerna arbetar med att minska utsläppen av koldioxid från t.ex. transporter och energiförsörjning. Vilka klimatrelaterade krav som ställs vid upphandling och hur kommunerna använder mjuka styrmedel som information och ekonomisk stimulans för att nå uppsatta klimatmål.
Och syftet från SNF med undersökningen är att framhävda de kommuner som arbetar aktivt och framgångsrikt med klimat- och energifrågan, så att de får ytterligare motivation att fortsätta.
Undersökningen syftar också till att ge idéer till de kommuner som inte arbetar så aktivt till att vidta åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid.
Totalt svarade 135 kommuner på enkäten, vilket gör en svarsfrekvens på nästan 50 procent av landets kommuner.
Och i SNF:s rankinglista hamnar Kristianstad följt av Stockholm. Och i botten hamnar Ånge tillsammans med Vellinge.
Totalt har kommunerna kunnat skrapa ihop 95 poäng i undersökningen.
Ingen av de kommuner som svarade har nått ända dit. Kristianstad som toppar listan hamnade på 75,5 poäng.
Och Ånge fick ihop 4,5 poäng totalt. Det var bara Ånge som tillsammans med Öckerö och Vellinge som hade mindre än 5 poäng.
Men SNF konstaterar också i resultatet att analysen om kommunernas miljöarbete inte är statistiskt verifierbar eftersom mindre än hälften av landets kommuner svarade på enkäten.
det är svårt för den som redan är mager att banta ännu mer, säger kommunalrådet Sten-Ove Danielsson om undersökningsresultatet.
Han menar också att det skulle vara bättre för kommunen om miljön belastades.
Det skulle innebära mer arbetstillfällen till kommunen. Jag skulle också vilja se hur frågorna ställts, säger han.

Mer läsning

Annons