Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ånge ingen toppenkommun för boende

Samtliga kommuner i Västernorrlands län har klättrat i tidskriften Fokus årliga rankning "bäst att bo". Alla utom en – Ånge.

Annons

För bara ett par år sedan så var Fokus rankning en förhållandevis angenäm läsning för Ångeborna. Kommunen snuddade vid att vara på den över halvan i rankningen av hur bra det är att bo i någon av landets 290 kommuner. En signal om livskvalitet som inte längre finns kvar, av årets rankning att döma. För när årets lista presenterades i slutet av maj så fick man sänka blicken långt ner för att hitta igen Ånge. Närmare bestämt till plats 280.

Rankningen baseras på ett index med 43 variabler och sammanställs i samarbete med Internationella handelshögskolan i Jönköping. Bland annat tas hänsyn till arbetsmarknad och bredbandstillgänglighet, men också saker som boende med sjöutsikt och närhet till flygplats och universitet.

I det sistnämna fallet så har dock indexet gjorts om. Detta så att man numera utgår från ett förhållande som inte är helt och hållet styrt av en kommungräns, utan snarare utgår från ett regiontänk.

– En flygplats eller ett universitet är faktorer som är tillgängliga för flera än bara den kommun de ligger i. Denna aspekt har vi justerat för i vissa fall där det är lämpligt, förklarar professor Charlotta Mellander i en artikel på Fokus hemsida.

Mer läsning

Annons