Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ånge kan få stöd

Ånge kommun kan få stöd till lokala investeringar mot växthuseffekten. Det blir resultatet om vänsterpartiet får igenom sina krav i förhandlingar om statsbudgeten.

Annons
Lars Ohly, partiledare för vänsterpartiet poängterar att klimatinvesteringar gör stor nytta.
Samtidigt som utsläppen av växthusgaser reduceras på ett mycket effektivt sätt skapas nya arbetstillfällen och ett omfattande lokalt engagemang i klimatfrågan, säger han i ett pressmeddelande.
Naturvårdsverkets bidrag till lokala klimatinvesteringsprogram (Klimp) riktar sig till kommuner och andra lokala aktörer. Naturvårdsverket vill att det avsätts 675 Klimp-miljoner per år under perioden år 2006-2008. Men enligt nuvarande planering blir det bara 127 miljoner kronor för år 2006.
Vi vill att bidragen till klimatinvesteringar förlängs och utökas i enlighet med Naturvårdsverkets begäran, säger Kjell-Erik Karlsson, miljöansvarig i vänsterpartiet.
Hittills har Naturvårdsverket fördelat 810 miljoner kronor till 47 lokala klimatinvesteringsprogram vid två olika tillfällen. Investeringarna beräknas reducera de klimatpåverkande utsläppen med motsvarande 365 000 ton koldioxid. Nästa ansökningsomgång löper ut den den första november i år. Och det är inför den som vänsterpartiet vill öka det statliga stödet fortsätter man i pressmeddelandet.
det är mycket viktigt att kommunerna så snabbat som möjligt får en signal om att bidragsmedlen i den kommande ansökningsomgången inte kommer att begränsas till planerade 127 miljoner kronor, utan vara väsentligt högre fortsätter Kjell-Erik Karlsson.
Vi tidigare stödomgångar har ansökningarna varit åtta gånger större än vad som kunnat fördelas.
Det krävs också omfattande minskning av de svenska utsläppen av växthusgaser menar vänsterpartiet och pekar på att klimatinvesteringsprogrammen är ett viktigt verktyg.

Mer läsning

Annons