Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ånge kommuns ekonomi

/
  • Koncernekonom Frank Sällström, ser mycket ljust på Ånge kommuns ekonomi efter det första halvåret.

Ånge kommuns ekonomi ser bra ut efter första halvåret. – Humanistiska nämnden och kommunstyrelsen har ett bra resultat efter första halvåret. Kommunens överskott pekar mot att hamna på mellan tre och fem miljoner kronor, säger koncernekonom Frank Sällström.

Annons
Frank Sällström kan trots att det är semestertider och att alla förvaltningar ännu inte redovisat alla analyser ändå se positivt på den ekonomiska utvecklingen.
Det är inte riktigt klart än för de första sex månaderna. Men som det ser ut så är det mycket glädjande att inget resultat ser ut att vara riktigt dåligt när de första sex månaderna ska summeras. Överskottet under första halvåret ser ut att ligga på mellan fem och sex miljoner kronor, säger Frank Sällström.
Även om siffrorna för det första halvåret ser bra ut så är det prognosen för hela året som Frank Sällström är det viktiga.
Resultatet är bra men det är prognosen fram till sista december som är viktigare. Andra halvåret bedöms bli dyrare, vilket gör att resultatet kommer att försämras. Men helårsprognosen pekar mot att nämnderna kommer att klara sin verksamhet på den budget som lagts. Det som kommer att visa fel är skatteprognosen. Den visar mindre än tidigare gjorda centrala prognoser. Men det underskott som uppstår där kan klaras om nämndernas arbete går som planerat och att avkastningen från kommunens aktier har samma positiva utveckling som hittills under första halvåret.
Några mörka moln kommer från EU och en del projekt som kommunen har. Bland annat förväntade bidrag till EU-projekt har trots tidigare bifall blivit ifrågasatta.
En annan faktor som kan påverka kommunens ekonomi är hur många Ångeungdomar som söker sig till utbildningar i andra kommuner. Det är de interkommunala ersättningarna som kan skjuta i höjden.
Kommunen väntar också på besked från Migrationsverket och vilka planer som finns för Ånge eftersom flyktingströmmen till landet minskar.
Men för Ånge som andra inlandskommuner är det största problemet för framtiden de vikande befolkningssiffrorna. De leder till vikande skatteunderlag och förutsätter en ständig anpassning av verksamheten, slutar en ändå tämligen nöjd koncernekonom, Frank Sällström, över prognosen som pekar på ett positivt resultat för år 2008, även om inte fullmäktiges mål på en procents överskott nås.

Mer läsning

Annons