Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ångepolitiker kan få påökt med 6 000 kr i månaden

Humanistiska nämndens ordförande Erik Lövgren och sociala nämndens ordförande Gun Olofsson i Ånge får en lönehöjning med 6 000 kronor i månaden. Det är arvodeskommittén som ligger bakom förslaget.

Annons
Löneförhöjningen ligger till grund på den lön som kommunalrådet Sten-Ove Danielsson har.
Och arvodeskommittén vill nu att ersättningen till de två nämndordförandena som har de två största nämnderna ska höjas rejält.
För närvarande har Erik Lövgren och Gun Olofsson, en tre och ett halvt grundbelopp. Det är 12 760 kronor i månaden för sitt arbete och förlorad arbetsförtjänst.
I procent räknat är det strax över 30 porocent av kommunalrådets månadslön.
Går förslaget igenom kommer de två att få lika stor ersättning som kommunstyrelsens förste vice ordförande Stiven Wiklund och centerns Tage Påhlsson som är andre vice ordförande i kommunstyrelsen.
Erik Lövgren och Gun Olofsson kommer att få en löneförhöjning på över 70 000 kronor under ett år..
Arvodeskommittén skriver i sitt förslag att den nya ersättningen inte kommer att bli dyrare för kommunen. Då det blir en klumpsumma som betalas ut och i den ska den förlorade arbetsförtjänsten inrymmas. Och för kommunen förenklar beslutet att inte betala ut för förlorad arbetsförtjänst det även det administratriva arbetet skriver arvodeskommittén i sitt beslut.
Samtidigt som man vill höja ersättningen för sociala- och humanistiska nämndens ordförande vill man även höäja ersättningen för de förtroendevalada.
För närvarande är maxersättningen 1 168 kronor per dag i förlorad arbetsförtjäänst för förtroendevalda.
Det vill arvodeskommittén höja till 1 500 kronor per dag. Ett av argumenten för höjningen är att de förtroendevalda i Ånge ligger långt efter i jämförelse med övriga kommuner i Västernorrland.
Maxbeloppet ska också följa de årliga höjningarna av arvodena anser arvodeskommittén
I procent hamnar höjningen för de förtroendevalda på 3,2 procent.

Mer läsning

Annons