Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ånges skolgårdar inte så rökfria

/
  • Ånge kommun har rökförbud på och kring arbetsplatserna – något som inte efterlevs.

Rökförbudet som gäller på skolgårdarna efterlevs inte som det ska. I alla fall inte av de spår som påträffats under bygg- och miljökontorets inspektion.

Annons

Ånge kommun har sedan ett antal år tillbaka rökförbud på och kring sina arbetsplatser, och ännu längre än så har det varit förbjudet att tända en cigarett ute på skolgården. Ett förbud som man efter bygg- och miljökontorets inspektion kan konstatera inte följs till punkt och pricka.

Vid det sista kommunfullmäktigesammanträdet innan sommaren så redovisade bygg- och miljönämndens ordförande Erik Rapp resultatet av vårens skolbesök och visade på ett antal platser på skolgården där såväl rökare som fimpar påträffats.

– Lagen kom 1993 så det är ingen nyhet att det är förbjudet att röka på skolgårdarna. Det gäller på alla platser där barn och ungdomar uppehåller sig utomhus, förklarade Erik Rapp.

Partikamraten och tillika humanistiska nämndens ordförande Catharina Karlsson (S) sade sig också veta att det inte bara var skolungdomar som struntade i förbudet. Att det finns personal på skolorna som gör samma sak.

– Där borde rektorerna agera hårdare, var ståndpunkten hon lade fram.

Diskussionen utmynnade därefter i allt från att rökningen är en arbetsmiljöfråga som ansvariga på skolan är skyldiga att åtgärda, och att det finns exempel på kommuner som infört böter för de skolor där rökning uppdagas.

Humanistiska kontorets förvaltningschef Urban Åström har också yttrat sig över inspektionsrapporten, och han meddelar att tillrättavisning och avhysning av rökande elever har intensifierats. Han berättar också att de askkoppar som tidigare fanns vid Bobergsgymnasiet är bortplockade sedan april i år.

Samtidigt så pekar han på svårigheten att ha fullständig kontroll då skolområdena är öppna ytor där folk kan vistas när som helst på dygnet.

– Att människor skräpar ner på skolgården kvällar och nätter är svårt för skolan att göra någonting åt, konstaterar Urban Åström.

Slutligen nämner han också det förebyggande arbete som pågår i samarbete med kommunens ansvariga på området, och att man medverkar i projekt som Rökfri duo och har ett föredrag med Non smoking generation inbokad i höst.

– Förutom detta så har varje skola ett uppdrag att arbeta hälsofrämjande och förebyggande, skriver Urban Åström.

Mer läsning

Annons