Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslöshet får medicinsk stämpel i Ånge

En doktorsavhandling av Hans Goine vid Mittuniversitet pekar mot att människor i Ånge sjukskrivs eller förtidspensioneras trost att problemet är något annat. Med lågarbetslöshet som följd. – Det stämmer inte, men visst kan man se ettg samband mellan sjuktal och arbetslöshetssiffror, säger kommunalrådet Sten-Ove Danielsson.

Annons
Västernorrland har högre kostnader för arbetslösa än Västerbotten som i sin tur har högre kostnader för sjukskrivna konstateras i doktorsavhandlingen.
Välfärdssystemet tenderar att fungera som kommunicerande kärl. I praktiken kan det betyda att arbetslöshet döljs skriver Hans Goine i sin avhandling.
Avhandlingen som läggs fram i morgon har felar inslag som kan bli hett och känsligt stoff i valrörelsen. Det är hans Goine medveten om.
Han vill hålla en låg poltisk profil. Men samtidigt så påpekar han att han hör många uttalanden som inte grundas i kunskap. Där ger han exempel på karensdagar och förtidspensionering.
Konsekvensen av att göra arbetslösheten medicinsk måste upp och diskuteras i det politiska systemet. Hela Sverige har blivit det menar Hans Goine.
I klartext innebär det att människor sjukskrivs eller förtidspensioneras på grund av sjukdom fastän problemet egentligen är något annat. Arbetslöshet och andra sociala problem får en medicinsk stämpel. Det kan också förklara den högre sjukfrånvaron i Norrland anser Hans Goine.
Ökar det ena så minskar det andra. Och det visar sig vid jämförelse mellan Västerbotten och Västernorrland och även mellan inlandskommunerna i Västernorrland påpekar Hans Goine
han pekar på två exempel, Sollefteå och Ånge kommuner.
Sollefteå har hög arbetslöshet och låg andel sjukskriva i Ånge är det tvärtom.
Det ser ut som en tendens att göra medicinska lösningar av arbetsmarknadsproblemen i Ånge. Det kan också ha betydelse när företag ska välja etableringsort. Man vänder sig till kommunen med hög arbetslöshet och färre sjuksirva än tvärtom menar hans Goine.
Kommunalrådet i Ånge ställer inte upp på den beskrivning som görs i doktorsavhandlingen.
Jag tror inte att lökarna sjukskriver folk för att de är på väg att bli utstämplade och inte har något jobb. Läkarna har ett kall och vill hålla människorna friska, säger Sten-Ove Danielsson.
Däremot tror han att folk blir sjuka av att vara arbetslösa.
Går man inne i slitet av en ståmplingsperiod är det väl inte omöjligt att man blir sjuk. Oror för framtiden och mycket annat skapar sjuka människor. Och idag har vi många som är deprimerade och går in i väggen. Förr då var man sjukskriven för att man hade ont i ryggen. En förklaring är också att det kring våra större städer finns en mer variationsrik arbetsmarknad där man i större omfattning kan hitta ett arbete som passar personen ifråga. Men vi har själva i länet länge sett det Goine pekar på - en svag arbetsmarknad ger högre sjuktal. Därför är det viktigt att vi beaktar detta nu när så många kommer att gå i pension och alla kommer att behövas på arbetsmarknaden.
Sten-Ove Danielsson tror heller inte att företagen ser på sjukskrivningar vid en etablering.
Det är annat som bestämmer var man vill etablera sig. Tror man något annat så lurar man sig själv, slutar Sten-Ove Danielsson.

Mer läsning

Annons