Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsa Domeij på besök i Snöberg

/

Under gårdagen besökte riksdagsledamot Åsa Domeij (mp) Ånge. Anledningen till besöket var invigningen av Snöbergets skogsstig. Men hon fick också bevittna övergivna hus i Alby.

Annons
Innan invigningen blev Åsa Domeij uppvaktad av både LRF-ordföranden Stig Högberg och kommunalrådet Sten-Ove Danielsson. Danielsson passade på att guida henne genom Alby, där hon fick vittna om hus som skänkts bort, bränts ner, sålt alldeles för billigt eller helt enkelt övergivits.
Det är tråkigt att hus skänks bort eller säljs billigt i ett område där det finns stora arbetsgivare. Vi behöver bra utbildning i hela landet eller kanske lägre arbetsgivaravgifter för att lösa sådana här problem, säger Åsa Domeij.
Stig Högberg tog tillfället i akt och diskuterade de kommande stöden till landsbygdsutveckling, LBU.
LBU-medlen är mycket, mycket viktiga i de här trakterna. 2007 ska ett nytt miljö- och landsbygdsprogram utvecklas och det kan finnas anledningar till att ha ytterligare kontakt innan det är färdigt, säger Åsa Domeij.
Efter lunch var det dags för dagens huvudpunkt.
Under en inventering 1997 insåg Sveaskog hur säregen och artrik sumpskogen vid Snöberg är och de valde att göra den till ett NO-område.
Det betyder att den ska lämnas orörd för all framtid. Jag vet inte exakt hur stort område det rör sig om men runt 12 till 15 hektar skulle jag chansa på, säger Kenneth Mattsson från Sveaskog.
Genom att avtäcka en informationstavla vid platsen förklarade Åsa Domeij Snöbergets skogsstig som invigd. Efter avtäckningen fick hon en guidad tur runt den cirka en kilometer långa stigen av Jan-Olof Tedebrand (mp) från Naturskyddsföreningen.
Skogen är olik de karga och sura tallhedar som är vanliga i Haverö. Den ligger mer än 400 meter över havet i norrsluttning, vilket bidrar till ett fuktigare klimat och mer nederbörd än i dalarna. Eftersom skogen är kalkrik har man hitta de mer ovanliga blommorna skogsfru och ögonpyrolan där. Även den sällsynta fjärilen trolldruvemätare finns i skogen.
Det var ett jättefint område med en nästan trolsk stämning vid en skogsbäck som rann en bit in. Jag tycker att det är viktigt att sådana här platser görs tillgängliga för allmänheten så att inte bara de som är jätteintresserade av naturen kan se dem, sa hon efter vandringen.

Mer läsning

Annons