Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avvikelser kopplade till läkemedel ökar

/
  • Antalet inrapporterade avvikelser kopplade till läkemedel ökade i fjol inom Ånge kommun. En ökning som har sin förklaring i övertagandet av hemsjukvården 2014.

Antalet inrapporterade läkemedelsavvikelser har ökat inom socialtjänsten. Det finns dock en naturlig förklaring – övertagandet av hemsjukvården.

Annons

Det är i den årliga patientsäkerhetsberättelsen som avvikelserapporteringen under 2014 visar att antalet rapporter kopplade till läkemedelsavvikelser är betydligt fler än tidigare.

Av de totalt 750 rapporter som gjordes under 2014 så var 143 avvikelser angående läkemedel, vilket är nästan en fördubbling jämfört med 2011.

Det finns dock en naturlig förklaring. Avvikelser har tillkommit från hemsjukvården, en verksamhet som överfördes från landstinget till Ånge kommun i februari 2014.

Läs också: "Det kommer inte bli någon skillnad"

Läs också: Hemsjukvården dyrare än väntat

Av de 143 avvikelser som rapporterades in i fjol så återfinns 57 stycken inom hemsjukvården, medan 86 stycken har inträffat vid något av de särskilda boendena. Därmed är antalet avvikelser inom den sistnämnda verksamheten betydligt lägre än både 2012 och 2013.

Som vanligt utgör fallolyckor och falltillbud majoriteten av avvikelserapporterna. Under 2014 upprättades 573 stycken, vilket utgör 76,4 procent av samtliga rapporter.

Av dessa fall så resulterade 19 stycken i en fraktur, varav flertalet har rapporterats från de särskilda boendenas verksamhet.

Mer läsning

Annons